Vieringen voor peuters en kleuters

Vieringen voor peuters en kleuters

Meer dan 20 jaar geleden werd de methode ‘Kom in de kring’ ontwikkeld door Corien van Ark. Sindsdien wordt deze methode met succes in meerdere doopsgezinde kerken, en ook daarbuiten, gebruikt.

De methode gaat uit van kinderprentenboeken. De vieringen hebben een vaste volgorde en kinderen starten altijd in een kring. In het midden staan een kaars (vlam), een bloem en een doos. En in de doos zit een verrassing verstopt, gerelateerd aan het verhaal.

De viering wordt begonnen met een ‘invul’-gebed waarin alle namen van de kinderen worden genoemd die er zijn (en niet zijn), en waarin kinderen kunnen aangeven hoe ze zich voelen. Het gebed wordt afgesloten met het lied ‘Dag vlam, dag bloem, dag doos’. Daarna wordt het verhaal gelezen en volgt er een kort gesprekje. Bij elk verhaal hoort een creatieve uitwerking of doe-opdracht. De viering wordt afgesloten met weer een gebedje of liedje, passend bij het verhaal.

Elke viering is tot in detail uitgewerkt, waardoor het voor vrijwilligers makkelijk is om die voor te bereiden. Je hoeft je als vrijwilliger zelf niet het hoofd te breken over wat je nu weer moet bedenken, en wat je allemaal nodig hebt. Je kunt zoveel aanpassen als je wilt.

Aanvullende verhalen

In de afgelopen jaren hebben jongerenwerkers aanvullende uitwerkingen gemaakt. Hieronder delen wij de uitwerkingen van Aliza Hoomans. Dit Word document kan gebruikt worden om zelf een viering te maken.

Heb jij ook leuke uitwerkingen voor peuter- en kleutervieringen en wil je ze hier delen? Stuur ze op naar: communicatie@ads.nl

Voorbeelden
A
Aandachtig leven
Accepteren en elkaar de ruimte geven
Als je een vriendje nodig hebt
Als je zoekt, kun je vinden
Anders zijn/buitensluiten
B
Bang zijn
D
Dapper zijn
De schuld krijgen, maar…
De warmte van het Licht
Doen wat je zelf wilt
Doorgaan
E
Een simpele oplossing
Een eigen willetje
Eigenwijs
G
Geven
H
Het leven is een feestje
Het licht van kerstmis
Humor
I
Identiteit
Iedereen telt mee
Ik doe het lekker toch
J
Jezus is Geboren
K
Keer je om
L
Leve de fantasie
Leven…niet van brood alleen
N
Nee!
Niet klein te krijgen
O
Ongelooflijk
Oorsprong
P
Pinksteren in het bos
S
Sint-Maarten
Stel je voor
T
Thuis voelen
Tim op de Tegels
V
Verloren en gevonden worden
Voor elkaar zorgen
Vooruit met de geit
Vriendjes maken
Vriendschap
Z
Zelf doen
Ziek zijn en beter worden
Ze lopen gewoon met me mee
Zoeken en vinden