Over ons

Over ons

Geloof is persoonlijk. Het is van jou en jij bepaalt wat je gelooft en wat niet. Je hebt de vrijheid om te twijfelen, te bevragen en ter discussie te stellen. Maar dat is slechts het begin. Want we zijn een gemeenschap en daarin stellen we de vragen ook aan elkaar. In de ontmoeting komen we tot nieuwe inzichten. In het gesprek komen we verder. Ook komen we verder door wat we doen met die vragen, twijfels en antwoorden. Daarin zit ons geloof. Daden gaan woorden te boven.

Zijn er dan geen dingen waar doopsgezinden het over eens zijn? Misschien toch.

Doopsgezinden dopen alleen mondige mensen. We dopen mensen op basis van een zelf geschreven belijdenis. Mensen die die keuze zelf in volle overtuiging maken. En we gaan respectvol om met elders gedoopten. Je hoeft overigens niet gedoopt te worden om belijdenis te doen. En je bent onderdeel van de gemeenschap, ook als je niet gedoopt bent.

Doopsgezinden zijn in de kern geweldloos, in woord en daad. Streven naar vrede en gerechtigheid in de wereld zien we als een kerntaak. Overal op de wereld zijn doopsgezinden en we helpen waar nodig. En we leren van mensen overal op aarde.

We streven naar gelijkwaardigheid, ook in het ambt. Niet alleen was de eerste vrouwelijke predikant in Nederland doopsgezind, ook speelt je sekse, geaardheid, huidskleur of overtuiging geen enkele rol in het ambt en/of om onderdeel te zijn van de gemeenschap.

De plaatselijke gemeente is de basis. Dat is de plek waar je met elkaar oploopt en elkaar bevraagt. En naar elkaar omziet. De plek waar je je geloof ontwikkelt en het allermeest gemeenschap bent.

Wil je meer weten over de doopsgezinden of wil je weten waar bij jou in de buurt doopsgezinden zijn? Volg het nieuws en achtergronden via onze website en sociale media en abonneer je op onze nieuwsbrief.