Verbinding ervaren met de ander, de omgeving en jezelf, elkaar leren kennen, diepgaande gesprekken voeren over wat je raakt, je deel van een gemeenschap voelen, je openstellen voor een groter geheel, voor een inspiratieveld dat niet van jou afhangt, op zoek gaan naar het heilige, leren van een ander perspectief, samen zingen, samen vieren, een glimp van God zien, omzien naar elkaar, liefde ervaren, geloof handen en voeten geven, vertrouwen voelen, een veilige haven ervaren. Wat maakt dat dit kerk is?
Dit en meer werd afgelopen weekend gedeeld. Van vrijdagavond 2 februari tot zaterdagmiddag 16.00 uur waren we met een groep 30/35+ mensen bijeen om bijeenkomsten te ontwerpen voor deze leeftijdsgroep, die nu vaak niet meer in de vrijzinnige kerken aanwezig is. Aan wat voor bijeenkomsten heeft deze groep behoefte en hoe zouden die eruit kunnen zien? Wat houdt vrijzinnig kerk zijn eigenlijk in? Wat maakt het kerk-zijn?
Over deze en meer vragen dachten we na, maar we ervaarden dit kerk-zijn ook, bijvoorbeeld door om 8.00 uur te verzamelen bij de regenboogvredesvlag van Dopersduin voor een forest bath. Om naar het begin van het klimduin te lopen en daar het bos te begroeten.
Goedemorgen bos, dankjewel voor je paden, mogen wij hier baden? We komen in vrede jou betreden.
Vervolgens klommen we naar boven, lopend in andermans voetstappen door het mulle zand: dan gaat het des te gemakkelijker. Na wat lichaamsoefeningen boven op de duinen struinden we verder, dieper het bos in. Daar zochten we ieder een plek om tot rust te komen op het zachte mos, onze oren, ogen en tastzin gebruikend, de geuren, geluiden en kleuren van het bos in ons opnemend. Hoe bijzonder is het om hier te mogen zijn, met een groep mensen die je nog nauwelijks kent, maar die al zo snel vertrouwd voelt, door wat je oprecht met elkaar deelt, zonder maskers op, door ‘gewoon’ allemaal jezelf te zijn, jezelf te laten zien en te laten horen en door naar anderen te luisteren. Iedereen brengt iets waardevols in – doopsgezind, remonstrants en vrijzinnig.
We bedachten hoe we lokaal en landelijk een interessant aanbod kunnen maken, waarin we van elkaar leren en met elkaar over het leven praten, en dat ervaren. Activiteiten waarin we hoofd, hart en handen samenbrengen zoals we dit weekend hebben proberen te doen. De komende maanden werken we de plannen verder uit, zodat in 2024-2025 een mooi aanbod voor 30/35+ van start kan gaan. Wil je meer weten? Stuur een bericht naar toekomst@remonstranten.org
Tekst: Aly Meijer en Jan Berkvens
Beeld: Aly Meijer