Vrede & Duurzaamheid
Gelukkig zijn de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden,
Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden, want voor hen is het Koninkrijk in de hemel. Evangelie naar Mattheus 5:9-10
Doopsgezinden scharen zichzelf onder de vredeskerken. Het hart van het geloof is navolging in de liefde voor God en de mensen en het zoeken naar vrede en gerechtigheid.
Het is in de praktijk niet zo makkelijk om temidden van alle diversiteit van mensen en de diversiteit van hun belangen vrede te bewaren. De vraag hoe vrede vorm kan krijgen, juist waar belangen strijdig zijn en onrecht heerst is soms moeilijk te beantwoorden. Ook doopsgezinden hebben de waarheid niet in pacht, zo is door tijden heen gebleken. Toch streven we naar vrede en rechtvaardigheid in ons doen en laten en in onze getuigenis.
Er zijn diverse gebieden waarop deze vraag naar vrede en gerechtigheid bijzonder actueel is. We zien vrede en gerechtigheid in diepe en brede zin. We zoeken naar rechtvaardige vrede:
- in de gemeenschap – de vraag hoe we met de mensen om ons heen omgaan
- met de Schepping – de vraag naar duurzaamheid van ons denken en doen
- op de markt – de vraag naar rechtvaardige economie, een rechtvaardige omgang met geld en andere bronnen en middelen
- tussen volkeren – de vraag naar vrede tussen verschillende groepen en landen1
Wie wil weten hoe doopsgezinden denken over actuele thema’s rondom vrede en gerechtigheid kan via de tags (vaste zoekwoorden) en via zoekfunctie een diversiteit aan artikelen vinden.
Dat doopsgezinden zichzelf beschouwen als een vredeskerk blijkt verder uit het volgende:
- Het doopsgezinde Seminarium heeft een leerstoel Vredestheologie en ethiek.
- De ADS heeft per 2024 een functionaris Duurzaamheid en Vrede.
- De ADS is lid van de verschillende oecumenische gemeenschappen (de Wereldraad van Kerken (#WCC), de Europese Raad van Kerken (#CEC) de Raad van Kerken Nederland (#RVK).