‘Systeem loopt vast’

30 oktober 2022
15:00
concert
Doopsgezinde kerk, Wolweverstraat 9, Zwolle
brown violin on black textile

Een keerpunt in de wereldgeschiedenis: oorlog is terug in Europa. Deze tijd vraagt veel van ons. Ook als we zelf niet moeten vluchten: wat staat ons te wachten? Is er nog voldoende voedsel, genoeg warmte? Het water staat ons sowieso binnenkort aan de lippen. Wat moeten we doen? Jan Marten de Vries (zang en piano) en Elianne Ardts (cello en zang) brengen het programma ‘Systeem loopt vast’ met liederen en gedichten van Jan Marten, Jacques Brel en muziek van de in Kiev geboren componist Reinhold Glière (1875-1956). Het zijn liederen over vluchten, oorlog, donkerte en koude én het antwoord daarop: muziek maken, verhalen vertellen. Daar win je de wereld niet mee, maar het helpt misschien om een gevoel van rust te brengen, een stukje vrede op de vierkante meter, voor even maar. Een begin, geen eind.

Jan Marten is pianist, componist, tekstschrijver en kerkmusicus. Hij studeerde in 2017 als master af bij jazzpianist Bert van den Brink. Met zijn passiestuk Kreuzweg – speelt hij elk jaar voor Pasen op verschillende plaatsen in Nederland en België. Van zijn liederen zijn er meer dan honderd uitgegeven. Hij stelde twee liedbundels samen: En alle angst voorbijliederen om vrede en Voor een zoeker als de mens, een Nederlandstalige interreligieus liedboek.

Elianne is celliste. Zij studeerde in 2018 af bij Viola de Hoog als master barokcello. Daarna studeerde zij bij de Abbaye aux Sames in Saintes (Frankrijk), waar ze werkte met de dirigenten Hervé Niquet en Philippe Herreweghe. Ze speelt momenteel in diverse kleine en grotere bezettingen.

Plaats: Wolweverstraat 9, Zwolle. Vrije gift mogelijk. 

Voor informatie: Jelma Wiegersma (klik op de naam om een e-mail te sturen).