Column: Tijdreis

Column: Tijdreis

Het is natuurlijk belachelijk romantisch, maar tijdens mijn tijdreis (nee, niet ‘treinreis’) vanaf station Castricum over de Nieuwezijds naar het Singel, waan ik me meestal in lang vervlogen tijden. Leg ik hetzelfde traject met de auto af, dan voel ik me een personage uit een schilderij in het Rijks: ik steek met mijn koets de grachten over, probeer de DHL-koeriers gewoon te ontkennen en manoeuvreer door het hek van de kerk. Via de kerk wandel ik door de indrukwekkende gang naar mijn werkplek bij de buren, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit. Het nostalgische gevoel is moeilijk los te laten.

Ik start mijn computer en check de telefoon. Gewoon weer mijn hedendaagse zelf. Vorige week vermengde de romantiek zich luidruchtig met het gejekker van drilboren en zware voetstappen boven mijn hoofd: de keuken wordt aangepakt na lange tijd met kunst en vliegwerk overeind gehouden te zijn. Het romantische beeld van een jaren vijftig keuken is ingehaald door de werkelijkheid; hij valt zo ongeveer spontaan uit elkaar! We staan te popelen om een eigentijdse keuken in gebruik te nemen. Maar hoe blij kun je zijn als daar plotsklaps een halfvergane pagina uit de krant van 20 februari 1958 achter de kastjes vandaan komt?! Daarin nog heerlijke advertenties ter werving van een ‘flinke actieve kracht’ door Shell Nederland, een ‘jongste bediende, die wat wil worden’ door Vinke & Co. en ‘enige nette meisjes’ door Blooker’s Cacao- en Chocoladefabriek. Grappig ook de ‘tiendaagse-zomerreis naar Oostenrijk voor Hfl. 89,-‘.

Als klap op de vuurpijl komt er vanachter een paar onderkasten een verscholen deurtje in de wand tevoorschijn. Dit kan niet waar zijn! Een lang bewaard geheim dat op het punt staat onthuld te worden? Helaas… nog niet nu. Het geheime deurtje wordt netjes opgeborgen achter onze nieuwe keuken. Ook het luikje in de vloer verdwijnt onder het marmoleum. Wat heeft er zich ooit in onze keuken afgespeeld? Staat het misschien in het Stadsarchief beschreven? Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik heb toch even gegluurd!

Marja Bleeker is directiesecretaresse bij de Algemene Doopsgezinde Socïeteit

Tekst en beeld: Marja Bleeker