Tentoonstelling over de Kijkbijbel in Bennekom

Tentoonstelling over de Kijkbijbel in Bennekom

In de Oude of Sint-Alexanderkerk, Dorpsstraat 45 in Bennekom, is van 4 augustus tot en met 28 oktober een expositie te zien met illustraties van Kees de Kort uit de Kijkbijbel. De expositie is open op vrijdag en zaterdag van 11–16 uur en op woensdag van 13.30–16 uur.

De Kijkbijbel, uitgegeven door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), bevat 28 bijbelverhalen. Die verschenen eerst in losse deeltjes, bedoeld voor kinderen met een verstandelijke beperking, onder de titel Wat de Bijbel ons vertelt. De illustraties werden gemaakt door de Bergense katholieke kunstenaar Kees de Kort (1934-2022). Zijn afbeeldingen maakten de serie wereldberoemd: er werden 33 miljoen boekjes verkocht in circa 100 talen.

Iconische illustraties

De Kort was ‘de Dick Bruna van de bijbel’, schreef het NBG bij zijn overlijden in een In memoriam. Kunstkenners noemen zijn illustraties ‘iconisch’. Mensen en hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren staan centraal. De afbeeldingen zijn in rustige vlakken opgezet, in afwisselende en felle kleuren.

In de Oude Kerk zijn 24 illustraties te zien uit zes bijbelverhalen, met de bijbehorende tekst uit de Kijkbijbel: Noach, Abraham, de storm op het meer, Zacheus, Bartimeus en de genezing van een verlamde man. Kinderen en hun (groot)ouders worden uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan en de verhalen compleet te maken. De expositie besteedt ook aandacht aan De Kort als kunstenaar en aan de wereldwijde verspreiding van Wat de Bijbel ons vertelt.

Verkoop en kinderactiviteiten

Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen in de kerk werk van De Kort kopen: de Kijkbijbel, de Kleine KijkbijbelJezus is geboren, Bartimeus en de Bijbel met werken van Kees de Kort. Voor kinderen zijn speciale activiteiten in voorbereiding rond de tentoonstelling. Informatie daarover zal gepubliceerd worden op expooudekerk.nl/nevenactiviteiten.

De tentoonstelling is een initiatief van de expositiecommissie van de Oude Kerk. De expositie kan incidenteel gesloten zijn als in de kerk een andere activiteit plaatsvindt. Zie daarvoor expooudekerk.nl/agenda.

Foto in de tekst: Zacheus in de boom, een van de illustraties in de tentoonstelling. © Kees de Kort
Foto in de kop:  Bartimeus kan weer zien, een van de illustraties in de tentoonstelling. © Kees de Kort