Roemeniëreis 2023

aerial view of snake road across clouds

Enkele doopsgezinde gemeenten in Friesland organiseren al jaren reizen naar Roemenië. Sinds 2006 zijn er contacten met de unitarische gemeente van Nagyajta in het Hongaarstalige deel van Transsylvanië, in de vorm van een partnerschap met de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Ameland. Vanaf 2015 zijn daar ook de doopsgezinde gemeenten van Holwerd, Hallum en Stiens bij aangesloten. Samen vormen deze vijf gemeenten het ‘Klavertje 5’-verband.

Zij dragen, samen met de diaconie van de provincie Kovasna in Roemenië, het thuishulpproject voor rond de tachtig ouderen in Nagyajta. En vorig jaar is daar een nieuw diaconaal centrum geopend: het ‘Frísföld Háza’, oftewel het Friese Huis. De doopsgezinde gemeenten van de FDS hebben dit mede mogelijk gemaakt.

de Revolutiereis

De afgelopen jaren hebben al veel mensen een reis meegemaakt naar dit prachtige land in Oost-Europa. Graag nodigen wij ook nieuwe mensen uit om kennis te maken met Nagyajta en aansluitend een reis door Roemenië te maken. We noemen deze reis de Revolutiereis. Het is alweer 33 jaar geleden dat het communistische Ceausescu-regime omver werd geworpen.

Ook komend jaar zal weer zo’n reis worden georganiseerd, waarschijnlijk van vrijdag 12 mei t/m dinsdag 23 mei 2023 (Hemelvaartsdag valt hierin).

Een ruwe schets van de reis:
We beginnen in Timisoara waar de revolutie in december 1989 begon, namelijk in de Hongaarse hervormde kerk waar ds. Laszlo Tökes predikant was. De stad wordt bezocht en het herinneringscentrum rond de revolutiedagen. Via een wijnproeverij en een bezoek aan de burcht van Deva, waar David Ferencs (de Menno Simons van de unitariërs) gevangen zat en is gestorven, rijden we naar Sibiu. De eerste dag daar verkennen we deze prachtige stad; de volgende dag bezoeken we het glasiconen-museum in Sibiel en de citadel van Alba Julia, de kroningsstad.

de Menno Simons van de unitariërs

Vervolgens gaan we richting Boekarest en doen onderweg Curtea de Arges aan (de koningsstad). In Targoviste bezoeken we de kazerne waar de Ceausescu’s zijn terechtgesteld. In Boekarest wandelen we door de oude stad en gaan ook naar het parlementsgebouw, ‘de suikertaart van Ceausescu’. Dan vervolgen we onze reis richting Nagyajta, dwars door de Karpaten, en bezoeken onderweg Rasnov. De dagen in Nagyajta, op het platteland, laten ons een andere kant van Roemenië zien. We laten ons verrassen, verkennen het dorp en de omgeving. Zondag is er een kerkdienst in de unitarische kerk.

Op maandag reizen we naar de Jugendstil-stad Targu Mures, vanwaar we op dinsdag 23 mei vertrekken naar Dortmund.

Er kunnen zeker nog wijzigingen in het programma plaatsvinden. Tijdens de informatiemiddag, gepland voor zondag 26 maart om 14.00 uur in de vermaning van Holwerd, zal alles besproken worden.

Het kostenplaatje is nog niet bekend. Na drie jaar hoge inflatie en prijsstijgingen van voedsel, bus, hotels etc. moet e.e.a. nog berekend worden. Wel blijft het principe hetzelfde: de prijs is altijd de kale kostprijs. We schatten dat die uitkomt tussen de € 1200,- en € 1300.- p.p. In de prijs is alles inbegrepen, behalve de drankjes bij de maaltijden. Dus inclusief vervoer naar Dortmund, vliegticket, toerbus in Roemenië, entrees, hotels, maaltijden etc.

Heeft u interesse, laat het ons weten. Ook als er vragen zijn horen we die graag.

Geniet van de feestdagen! En in het Hongaars zeggen we: ‘Isten Aldjon’ – God zegene jullie.

Tekst: Rob Workel en Giel van Leerzem
Beeld: Artem Zhukov