Eind oktober werd de EMLC (European Mennonite Leaders Conference) gehouden. Deze vergadering vindt jaarlijks plaats en wordt bijgewoond door Europese doopsgezinde en menonnitische vertegenwoordigers. Dit jaar waren we welkom bij onze Duitse zusters en broeders in Karlsruhe.
Vanuit de Nederlandse doopsgezinde geloofsgemeenschap waren Miekje Hoffscholte, voorzitter van het ADS bestuur, Machteld Stam, directeur en Henk Stenvers, president van Mennonite World Conference, aanwezig.
Bijzonder was dat ook de voorzitter van de Ukrainian Mennonite Association, Roman Rakhuba, bij de EMLC kon zijn. Hij had van zijn regering een visum voor 30 dagen gekregen, mits hij terugkeert met humanitaire goederen. Na onze driedaagse ging hij daarmee aan de slag in Duitsland en Polen.
In 2018 werd de EMLC in Zaporizja in Oekraïne gehouden. Roman en zijn pastores ontvingen ons toen hartelijk. De plaatsen en kerken die wij bezochten zijn nu ingenomen door de Russen. Hem werd gevraagd hoe hij zijn vredesovertuiging kon behouden in deze oorlog. Zijn antwoord was : ‘I do not kill. But it is very hard not to hate your enemy when they kill your family.’
I do not kill
Ook Joshua Searle van het Anabaptist Mennonite Network in the United Kingdom heeft een speciale band met Oekraïne, aangezien zijn vrouw daar vandaan komt. De verhalen die Roman en Joshua vertelden waren schokkend. Via de Engelse Dnipro Hope Mission wordt steun verleend. Vanuit Nederland kan aan deze stichting gedoneerd worden.
Ook voor andere conflictgebieden werden gebeden en aandacht gevraagd. Linda en James Wheeler zijn voor MCC verantwoordelijk voor Europa en het Midden-Oosten. Hun basis is Amman, Jordanië, en zij vertelden over de Gazastrook, waar ‘verwoest, gebouwd, weer verwoest en weer gebouwd’ een eindeloos probleem is. Ook Libanon, Syrië en Irak verdienen vermelding. Het grootste probleem daar is het gebrek aan voedsel, dus honger.
verwoest, gebouwd, weer verwoest en weer gebouwd
Uitvoerig is gesproken over de bijzondere bijeenkomsten in de komende jaren:
In 2025 wordt op Hemelvaartsdag in Zürich het ontstaan van de wederdopers herdacht met een bijzonder programma. Al vanaf 2020 wordt het thema ‘Daring! 500 Years Anabaptist Movement’ in verschillende subthema’s uitgewerkt. De mondiale organisatie hoopt dat op 29 mei 2025 velen in Zürich aanwezig zullen zijn.
Nederland organiseert in 2026 de MERK
De MERK (Mennonitische Europäische Regionalkonferenz) zou ook in 2025 op de agenda staan, aansluitend op de viering van 500 jaar Anabaptisten. Na de MERK in 2018 in Frankrijk heeft Nederland het stokje voor de organisatie overgenomen. Echter, tijdens de EMLC is besloten de MERK een jaar later te laten plaatsvinden. De combinatie van de twee evenementen is namelijk logistiek en organisatorisch te ingewikkeld.
Dus: Nederland organiseert in 2026 de MERK! Een kans om onze Europese broeders en zusters te ontvangen, ons doperse gedachtegoed voor het voetlicht te brengen, mensen te informeren en samen te brengen. Er zal hiertoe een (inter)nationaal comité worden gevormd.
Tekst en beeld: Miekje Hoffscholte-Spoelder