Update uit Oekraïne

Update uit Oekraïne

‘Het lijkt wel of ze ons zijn vergeten.’ Rinske Phaff heeft sporadisch contact met Alex in Oekraïne. Ze merkt dat het in de media wat naar de achtergrond is verdreven, maar de oorlog in Oekraïne duurt voort. En het wordt niet beter, eerder slechter. Veel doopsgezinde gemeenschappen liggen nu in bezet gebied en hebben steeds minder voedsel, medicijnen en hoop.

Alex laat weten dat de mensen daar blij zijn met iedereen die zich voor hen inspant, maar dat ze zich behoorlijk alleen voelen. ‘We were practically alone. Only a few people are interested in our problems and needs. Tonight, 1.500.000 people were without electricity. A lot of people don’t know what to do. There are so many people without food and medicine.’

Ze bidden en doen wat ze kunnen, maar ze kunnen niet zonder de steun via gebeden én via concrete hulp. Alex vraagt om zoveel mogelijk aandacht, want ze hebben alle hulp nodig. Zelf denkt Alex eraan om naar Nederland te komen om te vertellen wat er allemaal gebeurt in hun kerken en gemeenschappen. 

‘We try to survive and help others. Thank God we have a God! And it gives us strength and hope.’

Als u wilt helpen kan dat nog steeds. Onder andere via ds. Jarek Kubacki van de DG IJmond, door geld over te maken naar of het Litouwse Svata Meinarda fonds via rekeningnummer LT383500010005886085 onder vermelding van ‘hulp Oekraïne’, of door geld over te maken naar het rekeningnummer van de VDGIJ, namelijk NL43 ABNA 0469 0515 31 onder vermelding van ‘Voor Oekraïne’.

Beeld: Maria Lysenko

Hulp aan Oekraïne

NL27TRIO0786880333