Gemeenteberaad: Wereld van verschil

Gemeenteberaad 2022

Op 10 juni zal in Mennorode het vierde Gemeenteberaad plaatsvinden. Een dag van informatie, inspiratie en ontmoeting voor alle doopsgezinden. Deze dag zal in het teken staan van het jaarthema ‘Wereld van verschil’ en richt zich op de kloof tussen arm en rijk in Nederland en in de wereld.

Opgeven is NIET meer mogelijk.

Programma zaterdag 10 juni

10:45 Welkom door Miekje Hoffscholte-Spoelder, voorzitter van de ADS
11:00 Liturgisch moment door ds. Akke-Clara Thimm-Stelwagen en ds. Paul Thimm
11:15 Socioloog en fotograaf Ebru Aydin over identiteit en inclusie
12:00 1e Workshopronde
13:00 Lunch
14:00 Wandelen en randprogramma
15:00 2e Workshopronde
16:00 Muzikale afsluiting met Akke-Clara Thimm-Stelwagen en Paul Thimm

Workshops en randprogrammering:

  • Een hele wereld vol verschil. President van MWC Henk Stenvers over internationale verschillen tussen doopsgezinden. Meer informatie vindt u hier.
  • Ubuntu. Ds. Jeannette Den Ouden over deze spirituele levenshouding. Informatie vindt u hier.
  • De klimaatcrisis. Lid van de klimaatwerkgroep van de Wereldraad van Kerken Marijke van Duin over de wereldwijde klimaatcrisis en wat doopsgezinden zouden kunnen en misschien wel moeten doen. Meer informatie vindt u hier.
  • Slavernijverleden. Ook in het verleden van de doopsgezinden blijkt slavernij helaas aan de orde van de dag geweest te zijn. Kunsthistorica Rineke Verheus-Nieuwstraten en Antoinette Hazevoet van de Doopsgezinde Historische Kring over een stuk van het doopsgezind verleden en hoe daarmee om te gaan. Informatie vindt u hier.
  • MERK 2026. In 2026 vindt de MERK in Nederland plaats. Meer informatie zal worden gegeven en ideeën verzameld tijdens het Gemeenteberaad. Voor meer informatie kijkt u hier.
  • Comforters. Al jaren worden overal in Nederland en in de wereld ‘comforters’ gemaakt. Op het Gemeenteberaad kunt u meehelpen. Meer informatie vindt u hier.
  • Privilege of gelijke kansen? Bent u zich bewust van de bevoorrechte positie waar u in zit? Zijn gelijke kansen wel echt gelijke kansen? Socioloog Ebru Aydin is naast hoofdspreker ook workshopleider. Meer informatie vindt u hier.
  • Bijbelse figuren aan het woord. Ds. Jolan Gaaikema leest voor uit haar nieuwe boek. Meer informatie leest u hier.
  • Identiteit en erfgoed. Professor Mirjam van Veen over doopsgezind erfgoed. Meer informatie staat hier.
  • Wat zie je? Creatieve workshop door ds. Wieteke van der Molen. Meer informatie kun je hier vinden.
Expositie ‘Gewoon Zijn’
Expositie ‘Het land van’