Vorig jaar, in de aanloop van de landelijke verkiezingen, hoorde ik voor het eerst van MiGreat. MiGreat pleit voor een humaan vluchtelingenbeleid in Nederland en Europa. Vanuit verschillende plaatsen in Nederland zijn mensen met een lichtje op weg gegaan naar Den Haag: lopend vuur. En op meer dan 70 plaatsen in Nederland werden wakes gehouden om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van mensen die gevlucht zijn voor oorlog en honger. In de afgelopen maanden was Roos Ykema, directeur van MiGreat, diverse keren in het nieuws (bij Op1 en bij Kahlid en Sophie) vanwege de taferelen in Ter Apel: vele tientallen vluchtelingen die de nacht moesten doorbrengen op stoelen. Maar het bleek nog erger te kunnen: nachten achtereen bivakkeerden vluchtelingen buiten.
De mensen wilden niet weg, omdat ze bang waren dan hun plaats kwijt te zijn en weer helemaal achteraan te moeten aansluiten om zich te melden als asielzoeker. De mensen voor het aanmeldcentrum kregen geen eten, er waren onvoldoende sanitaire voorzieningen en wat er was, was smerig. MiGreat is toen opnieuw in actie gekomen, en heeft via sociale media vrijwilligers opgeroepen om naar Ter Apel te gaan om gezonde maaltijden te bereiden en tenten, kleding en slaapzakken uit te delen. De situatie was zo schrijnend dat zelfs Artsen zonder Grenzen in actie moest komen in ons welvarende land!
Er werd koortsachtig gezocht naar oplossingen en volgens de verantwoordelijke bewindslieden was buiten slapen er niet meer bij. Maar afgelopen nacht begin oktober, een koude en natte nacht, moesten opnieuw tientallen mensen buiten staan.
MiGreat deelde in de nacht tenten uit, die vervolgens in de ochtend in beslag werden genomen door de ordehandhavers (die ‘s nachts in hun bed lagen).
Deze week is er een inzamelingsactie begonnen voor dekens en (eenpersoons)slaapzakken.
Tot 4 oktober, aanstaande dinsdag, kunnen deze worden gebracht naar een van de 22 adressen die zich hebben aangemeld als inzamelpunt. Daarnaast zijn donaties welkom: daarvoor koopt MiGreat tenten en isolatiematjes. Mochten er toch genoeg opvangplekken worden gevonden, dan gaan de spullen naar mensen die deze winter op straat staan aan de grenzen van Europa in b.v. Polen, Servië of Roemenië. Hoe dan ook: de spullen komen goed terecht, bij mensen die het nodig hebben!
Bernard Wesseling in Amsterdam Noord is voor ons het inzamelpunt. Zijn adres is Buiksloterdijk 475. Hij schrijft: ‘Slaapzakken en dekens kunnen op elk moment van de dag in de schuur worden achtergelaten, De schuur staat altijd open. Het is een groene woonark direct naast de Bogerdbrug. Als je de trap afloopt zie je meteen rechts de schuur in de tuin, onderaan de dijk.’