De dagen worden korter, het weer kouder, de kerstvakantie komt er aan. Daarom een kerstverhaal voor jongeren. Vier weken lang verschijnen er podcasts met verhalen over de helden van het kerstverhaal voor basisschoolkinderen. Jozef, de ezel, de herbergier en de herders. Zij spelen allemaal een belangrijke rol bij de geboorte van Jezus. Dit verhaal kennen jullie allang; waarschijnlijk hebben jullie het op de zondagsschool gehoord, bij het kerstspel gespeeld, erover gezongen. Voor de jongeren focussen we op verhalen die jullie misschien nog niet kennen. Vier verhalen over mensen die moeilijke besluiten namen, dappere, gevaarlijke maar essentiële keuzes. Wat zou jij doen?
Deze tweede week van Advent gaat over Malala Yousafzai. Zij is opgegroeid als jong meisje in Pakistan. Haar vader was leraar. Waar zij woonde, in de Swatvallei, had de Taliban de macht. De Taliban heeft veel oneerlijke ideeën, zeker voor vrouwen. Zij willen dat vrouwen niet naar school gaan, altijd naar hun vader, echtgenoot of hun zonen luisteren, en nooit zelf beslissingen nemen. Malala zag dat helemaal niet zitten. Al vroeg was duidelijk dat zij een slimme jongedame was. Zij schreef vanaf haar elfde een blog, onder een pseudoniem (een andere naam, om haar identiteit te verbergen) over haar leven onder de Taliban. Ze vertelde over de mensenrechten die geschonden werden.
Ze werd geraakt, in haar hoofd en in haar hals
De leiders waren hier zeker niet blij mee. Toen ze vijftien was, werd ze beschoten op de weg terug naar huis van school. Ze is meermaals geraakt, ook in haar hoofd en haar hals. De dokters in het ziekenhuis hebben echter haar leven gered. De Taliban bedreigt haar nog steeds.
Malala is voor haar wonden behandeld in Engeland. Daar kon haar vader werk krijgen, zodat Malala en het gezin veilig zouden zijn. Ze heeft meerdere operaties moeten ondergaan voordat ze helemaal hersteld was. Malala heeft gezegd: ‘Wanneer de hele wereld stil is, is zelfs één stem krachtig’. Voor haar inzet, omdat ze de wereld vertelde over de mensenrechtenschendingen, heeft ze de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen.
Malala wist dat, als ze schreef over het onrecht, zij en haar familie gevaar liepen. Toch deed ze het. Haar familie steunde haar en hielp haar. Malala bracht door haar acties niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook anderen. Maar door haar werk kregen andere meisjes en vrouwen meer kans op erkenning en veiligheid. Dat is een zware afweging. Wat zou jij doen? In het verhaal van Dirk (van vorige week) kwam alleen hij in gevaar – nu ook de familie van Malala. Verandert dat de zaak?