Doopsgezind Erfgoedcentrum

Doopsgezind Erfgoedcentrum

Wat is het Doopsgezind Erfgoedcentrum?
Doopsgezinden zijn rijk aan erfgoed. De bibliotheken zijn nationaal en internationaal vermaard. Oude vermaningen getuigen van een rijk verleden; wandborden en quilts vertellen van een veelkleurige doopsgezinde cultuur.

Tegenwoordig zijn er veel gemeenten en leden die worstelen met de vraag wat ze met het erfgoed aan moeten. Wanneer een vermaning de deuren sluit, wordt die vraag vaak acuut. Het nieuwe Doopsgezind Erfgoedcentrum kan dan helpen de weg te vinden naar een archief of een museum om bepaald erfgoed te bewaren, naar een andere kerkgemeente in binnen- of buitenland te brengen waar het hergebruikt kan worden, óf om verantwoord te beslissen dat iets niet bewaard hoeft te worden. Hiertoe en voor veel andere vragen is het erfgoedcentrum opgericht.

Dat is gebeurd in samenspraak met andere commissies die zich bezighouden met het doopsgezind erfgoed. Gezamenlijk is uitgebreid gesproken over de wenselijkheid van een dergelijk centrum en de taken ervan. De bedoeling is niet dat het erfgoedcentrum andere commissies overbodig maakt; wél dat het erfgoedcentrum de weg wijst, desgewenst ondersteuning biedt en verhalen over de betekenis van erfgoed doorvertelt.

Het erfgoedcentrum bestaat uit dr. Mirjam van Veen, hoogleraar Doperdom aan het doopsgezind seminarium, coördinator Hanna Melse en een onderzoeker. De coördinator van het erfgoedcentrum is het eerste aanspreekpunt voor de gemeenten en zorgt voor een juiste doorverwijzing.

Met welke vragen kan mijn gemeente terecht bij het Doopsgezind Erfgoedcentrum?
Het erfgoedcentrum beantwoord uw vraag of verwijst u door. Alle vragen rondom het erfgoed van uw gemeente kunnen bij het erfgoedcentrum worden gesteld, zoals:

– Wij hebben overtollig erfgoed of te veel ongebruikte liturgische voorwerpen. Wat kunnen wij hiermee het beste doen?
– Onze gemeenteleden kennen bijzondere verhalen bij de voorwerpen in de vermaning. Hoe zorgen we ervoor dat deze verhalen bewaard en doorverteld kunnen worden?
– Hoe kunnen we ons gebouw openstellen voor publiek en ons verhaal delen?
– Onze gemeente wordt opgeheven. Bij wie kan ik terecht voor advies over de toekomst van ons gebouw?
– Onze vermaning gaat sluiten. Wat moet er gebeuren met onze voorwerpen en interieurstukken?
– Wij zoeken een andere kerk/een museum/een archief waar ons erfgoed in de toekomst gebruikt of bewaard kan worden. Hoe kunnen we deze vinden?
– Wij zijn op zoek naar een inrichtingsonderdeel of voorwerp voor gebruik in onze vermaning. Heeft een andere kerkgemeente dat misschien over?
– Ons gebouw ondergaat een verbouwing/transformatie, en/of ons gebouw krijgt één of meerdere nevenfunctie(s). Wat betekent dit voor ons historische interieur?
– Hoe bijzonder of oud is ons erfgoed eigenlijk?
– Hoe inventariseer je materieel en immaterieel erfgoed? Is ons erfgoed (in het verleden) al eens geïnventariseerd?
– De ADS en Museum Catharijneconvent werken sinds 2020 samen om het erfgoed in doopsgezinde kerken in Nederland te inventariseren. Wanneer zijn wij aan de beurt?
– Wij willen een voorwerp of meubel laten restaureren. Hoe vinden we een restaurator met kennis en ervaring?

Stappenplan herbestemming en afstoting
Veel gemeenten in Nederland denken noodgedwongen na over hun toekomst en die van het kerkgebouw en het erfgoed. Kerkelijk vertegenwoordigers en diverse erfgoedinstellingen ontwikkelden gezamenlijk een handig stappenplan dat kerkgemeenten als leidraad kunnen gebruiken bij het maken van keuzes rondom hun erfgoed.

Hoe is het Doopsgezind Erfgoedcentrum te bereiken?
Het erfgoedcentrum is te bereiken via onderstaande knop