Webinar: zorg voor de schepping

12 december 2023
15:00
Webinar
Webinar: zorg voor de schepping

Uitnodiging! Doe mee met Climate Pollinators, een webinarserie van Mennonite World Conference over zorg voor de schepping door doopsgezinden wereldwijd. Zie hieronder de link.

Wat gebeurt er in Nederland?

‘Zes jaar geleden dacht de doopsgezinde gemeente in Aalsmeer na over klimaatverandering en zei: we moeten iets doen. Dat zegt Leo Bakker, lid van de duurzaamheidscommissie van de DG Aalsmeer. ‘Een van de eerste dingen die we deden was verbinding maken met het landelijk netwerk van GroeneKerken.

Dat netwerk omvat 410 kerkgemeenten door heel Nederland. ‘Het is een breed netwerk van allerlei gemeenten van alle kerkgenootschappen’, zegt Bakker.

Jan Joost Kessler, lid van de duurzaamheidswerkgroep van de Arboretumkerk in Wageningen, zegt dat deelname aan het GroeneKerken-netwerk ook een belangrijk onderdeel was van de reactie van zijn kerk op de klimaatverandering.

‘Bij de ingang van onze kerk hebben we een behoorlijk groot bord waarop staat dat we een Groene Kerk zijn’, zegt Jan Joost Kessler.

De website van GroeneKerken biedt een lijst met acties die kerken kunnen ondernemen. Om zich bij het netwerk aan te sluiten en een bord aan te vragen, moeten kerken zich ertoe verbinden elk jaar een nieuwe stap te zetten.

Die acties vallen in zes categorieën: creatie en natuur; geloof en inspiratie; energie en klimaat; omgaan met geld; beleid en aanpak; en bewuste aankopen. Wanneer een kerk een actie in één van deze categorieën voltooit, ontvangt zij een insigne voor op de website.

Tot de stappen die de gemeente Aalsmeer heeft gezet behoren onder meer het berekenen van de CO2-voetafdruk van de kerk, het overstappen op hernieuwbare energiebronnen, het organiseren van onderwijsevenementen, het publiceren van een nieuwsbrief met duurzaamheidstips, het gebruik van niet-giftige schoonmaakmiddelen en het jaarlijks organiseren van ‘groene’ diensten.

De Arboretumkerk heeft de isolatie van het gebouw verbeterd, dubbele beglazing geplaatst, zich gecommitteerd aan de inkoop van fair trade producten en haar geld geïnvesteerd in verantwoorde industrieën.

Elke twee jaar komen de groene kerken in Nederland bij elkaar om verbinding te maken en verhalen te delen. ‘Het is erg nuttig omdat er veel wordt uitgewisseld, geleerd en geïnspireerd’, zegt Jan Joost Kessler, die de evenementen doorgaans bijwoont.

Dat is het doel van het netwerk.

‘Groene Kerken zijn besmettelijk voor andere kerken’, staat in een verklaring op de website. ‘Ze lopen voorop in vreugdevol, eenvoudig samenleven en trekken anderen met zich mee.’

Klik hier voor de uitnodiging en om u aan te melden.

Klik hier voor meer informatie in het engels op de website van Mennonite World Conference