Lezing: God ofwel het multiversum

22 september 2023
20:00
Lezing
Regentessekerk, Regentesselaan 14b, Apeldoorn
Lezing: God ofwel het multiversum

Geloof en wetenschap door de lens van Spinoza.
Door dr. Margot Brouwer

Kun je als sterrenkundige in God geloven, en zo ja, hoe?

Dr. Margot Brouwer groeide op in een gelovig gezin, maar werd aan de universiteit geconfronteerd met een heel ander wereldbeeld: een leeg, onbarmhartig universum waarin voor God geen plaats lijkt.

Nu neemt Margot ons mee in een persoonlijke, levenslange worsteling met existentiële vragen. Wat betekent de kennis dat wij uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal? Gelukkig komt Margot erachter dat ook anderen hier al diep over hebben nagedacht. Filosoof Baruch de Spinoza, vader van de Verlichting, werkte vierhonderd jaar geleden al uit hoe wij verbinding, zin, en zelfs geluk kunnen vinden in onze eenheid met een eindeloos multiversum dat hij ‘God’ durfde te noemen. Vooral in onze tijd kan deze driehoeksverhouding tussen wetenschap, filosofie en zingeving onze blik verwijden van de waanzin van alledag naar de peilloze diepten van ruimte en tijd, en uiteindelijk naar wie wij werkelijk zijn.

Dr. Margot Brouwer studeerde natuur-en sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op het onderwerp van donkere materie en alternatieve zwaartekracht, en werkte als sterrenkundig onderzoeker aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen.

Op dit moment schrijft Margot een boek over de combinatie van natuurwetenschap en zingeving door middel van Spinoza’s filosofie. Voor meer informatie zie: www.margotbrouwer.nl

Praktische informatie:
Datum: vrijdag 22 september 2023
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Regentessekerk, Apeldoorn
Kosten: € 8,-. Contant afrekenen is niet mogelijk. We verzoeken u de bijdrage vooraf over te maken op rekening NL48 INGB 0008 4324 33 t.n.v. Stichting Regentessekerk o.v.v. ‘De Groene Hoed, Lezing 22 september 2023’.
Info & opgeven: U kunt zich aanmelden of informatie opvragen bij Sjoerd de Haan: sjoerddehaan@planet.nl. Bij opgave uw naam en emailadres en eventueel telefoonnummer vermelden.