Expositie ‘De Vrouwen van Trouw’

14 mei t/m 15 jun 2024
Singelkerk, Singel 452, Amsterdam
Expositie ‘De Vrouwen van Trouw’

Fenna Jensma is een gepassioneerd fotografe wier werk zich uitstrekt van portretten en reportages voor publicaties zoals Follow The Money en Trouw, tot collages voor opdrachtgevers als VPRO Gids, Tijdgeest en Zin Magazine. Daarnaast levert ze artwork voor diverse muzikanten en is ze als freelance fotoredacteur werkzaam voor NRC Media in Amsterdam.

Haar artistieke praktijk is gericht op het verkennen van belangrijke maatschappelijke thema’s door middel van individuele verhalen. Ze weet alledaagse gevoelens en emoties vast te leggen en experimenteert daarbij met enscenering, metaforen en abstracte beelden. In 2018 studeerde ze cum laude af aan de Fotovakschool in Rotterdam.

De tentoongestelde foto’s werpen een licht op de verhalen van de verzetsvrouwen van Trouw. Jensma biedt hiermee een boeiende inkijk in hun levens en betrokkenheid bij historische gebeurtenissen.

Dankzij het uitgebreide onderzoek van dagblad Trouw naar de vergeten vrouwen van het Nederlandse verzet zijn namen en gezichten van driehonderd vrouwen naar boven gekomen. Deze expositie en de verhalen erachter werpen nieuw licht op de rol die deze vrouwen hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ‘Vrouwen van Trouw’, zij die betrokken waren bij de illegale verspreiding van Trouw tijdens de oorlogsjaren, zijn grotendeels in de schaduw gebleven en slechts beperkt beschreven in de literatuur. Dit nieuwe onderzoek heeft driehonderd van deze vrouwen een naam en een gezicht kunnen geven, waardoor hun nalatenschap eindelijk wordt erkend en geëerd.

De expositie loopt nog tot en met 15 juni 2024.