Het idyllische beeld waarin je lekker met het gezin samen bij de kerstboom een boek leest, is niet voor iedereen haalbaar en dat hoeft ook niet. Een verhaal kan ook heerlijk zijn tijdens het kleuren, spelen met de duplo of trein. Steeds vaker zie je in kleuterklassen dat kinderen het moeilijk vinden om hun aandacht bij een boek te houden. Waarschijnlijk komt dit deels omdat er thuis steeds minder wordt voorgelezen.
Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling. Het zorgt ervoor dat het taalinzicht groter wordt. In verhalen worden andere woorden en complexere zinnen gebruikt dan in de spreektaal, dus kunnen kinderen hun woordenschat vergroten. En ook het gevoel voor zinsbouw en grammatica ontwikkelt zich door in aanraking te komen met boekentaal.
De kerstvakantie is een heerlijk moment om extra lang voor te lezen. Daarom zijn hier een paar boekentips voor de kleintjes.
Familie kat viert samen kerstmis – Lucy Brownridge & Eunyoung Seo
Er zijn boeken die kinderen eindeloos vaak willen lezen, zoals Familie kat viert samen kerstmis. Het is een adventsboek met meer dan honderdveertig luikjes. Nog nooit heb ik een boek gezien met zoveel luikjes.
De nieuwsgierigheid naar de tekening achter alle raampjes, cadeautjes, koffertjes, laadjes en keukenkastjes is enorm. Elke keer krijg je weer een shotje dopamine als je ontdekt wat er te zien is. Zo ontdekte ik muisjes die marsmallows warm aan het maken zijn bij het haardvuur, muisjes met een karretje vol minikerstballen en een muisje dat aan het chillen is in de boekenkast.
De luikjes gaan beter open dan ik van te voren had gedacht. Toch kan het voor de ongeduldige kleuter fijn zijn als iemand anders alvast alle deurtjes een keer open heeft gemaakt. Bij mij is er helaas een luikje kapot gegaan.
Als ze eenmaal open zijn geweest blijven ze een beetje openstaan; het nieuwsgierige effect blijft! Ik moet bekennen dat ik eerst als een malle alle luikjes open heb gemaakt, en daarna teruggebladerd heb naar de eerste bladzijde om het verhaal te lezen.
Het boek telt in twaalf dagen af richting kerstavond. Elke dag doen de poesjes iets aan de voorbereiding voor kerstavond. Er wordt schoongemaakt, versieringen geknutseld, gekookt en gebakken. Natuurlijk worden er ook kerstkaarten geschreven; opa en oma komen aan met de trein en de cadeautjes worden ingepakt. Op de laatste bladzijde is het kerstavond en leest opa het kerstverhaal voor.
Mijn eerste kerstmis – Dick Bruna
Dick Bruna heeft naast het boek Kerstmis ook een boek voor peuters en kleuters gemaakt in dezelfde sfeer. Het bevat lekker dikke bladzijden. Je ziet aan de voorkant van elke bladzijde al een kleine hint, omdat door het open rondje de engel, het schaapje, Maria, een van de koningen en de ster te zien zijn. Op een fijne, duidelijke en korte manier is het kerstverhaal opgeschreven. Het blijft bijzonder dat Dick Bruna met weinig lijnen en een overzichtelijk kleurenpalet zoveel liefs en moois kan tekenen.
Boer Boris en de sneeuwpop – Ted van Lieshout & Philip Hopman
Boer Boris en de Sneeuwpop is een heerlijk verhaal op rijm. De sneeuwpop smelt en daarom moet er op zoek gegaan worden naar een lekker koud plekje. Ze gaan meteen op reis; in Heerenveen is altijd ijs. Maar op de schaatsbaan staat de sneeuwpop in de weg en dus gaan ze verder door naar het noorden. Aan het einde van het boek smelt de sneeuwpop een beetje door de warme liefde van de ijsberen. Ik weet zeker dat, als het boek uit is, je kleintje roept: ‘Nog een keer!’
Tekst: Nienke Opmeer
Beeld: Katherine Hanlon en uitgeverijen