Studieweekend ‘Weg van de Tora’

29 t/m 30 nov 2024
14:00 - 17:00
cursus
Fredeshiem, Steenwijk
Studieweekend ‘Weg van de Tora’

Het verhaal van het gouden kalf in Exodus 32 is een spannend verhaal dat bijna iedereen wel in grote lijnen kent. Maar het roept ook vele vragen op. Waarom wilde het volk, zo snel na de openbaring bij de Sinaï, een gouden kalf hebben? Wat was de rol van Aäron, waarom riep hij het volk geen halt toe? Wat was de rol van Mozes, wat zei hij precies tegen de Eeuwige daar boven op berg? Waarom gooide hij de twee stenen platen die hij net van God gekregen had, stuk en waarom liet hij het volk de as van het kalf drinken? Deze en dergelijke vragen zullen in het weekend aan de orde komen.

Het studiemateriaal voor het weekend krijgen deelnemers ongeveer een week van te voren toegestuurd. Het weekend staat onder leiding van drs. Dodo van Uden (theologe, gespecialiseerd in Oude Testament en rabbijnse literatuur) en mw. Rini Bekkers (pastoraal werker). Beide inleiders zijn lid van de Commissie Doopsgezinden-Jodendom.).

Kosten: € 152,- p.p. (tweepersoonskamer); € 169,- p.p. (eenpersoonskamer), inclusief overnachting, ontbijt, lunch, diner, koffie en thee.

De delen in de serie Weg van de Tora zijn te bestellen als E-book of Print on demand ‘Weg van de Tora’, bij de ADS (020-6230914 of ads@doopsgezind.nl). De kosten per deel zijn € 10,00. U kunt ook een gratis proefboekje Tora downloaden.

De serie Weg van de Tora wordt uitgegeven door de ADS, op initiatief van de Commissie Doopsgezinden en Jodendom. Deze ADS-commissie heeft als doel de bestudering van Oude Testament en Jodendom binnen de Broederschap te stimuleren. Zij doet dat o.a. door het verzorgen van studiemateriaal voor bijbelgroepen.
De Tora is in de christelijke traditie dikwijls gezien als ‘de wet ‘, waarmee de werkelijke betekenis als ‘onderwijzing, lering ‘uit het oog werd verloren. Je zou kunnen zeggen, men raakte hierdoor ‘weg’ van de Tora. De bedoeling van de serie Weg van de Tora is bij te dragen aan het terugvinden van de oorspronkelijke betekenis van de Tora: een wegwijzer voor het leven.