‘Oase van rust’ opent deuren op Open Kerkendag

‘Oase van rust’ opent deuren op Open Kerkendag

Het Nederlandse landschap staat bekend om onder meer haar kerken en torenspitsen. Maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen? Op Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, opent Doopsgezind Haarlem haar deuren voor bezoekers die dat zelf willen ontdekken (13:00-17:00 uur). Of zij nu de kerkzaal willen zien, even tot rust willen komen of een kaarsje willen branden. Daarmee sluit Doopsgezind Haarlem aan bij de landelijke Open Kerkendag, een initiatief van Stichting Open Kerken.

Open Kerkendag is in het leven geroepen om het grote culturele, historische en maatschappelijke belang van kerkgebouwen onder de aandacht te brengen. Daarbij ligt de nadruk dit jaar op de interieurs van kerken. In de Nederlandse kerken is namelijk zoveel kunst en erfgoed te zien, dat je zonder overdrijving van musea kunt spreken. De hoge en lichte kerkzaal van Doopsgezind Haarlem is, in al haar eenvoud, een ruimte waar bezoekers hun ogen uitkijken. Met als blinkvangers onder meer de hoge glas-in-loodramen, de fraaie kroonluchter en de ‘wolkentafel’ van de hand van architect Cees Dam.

Ook bezoekers die even tot rust willen komen, zijn van harte welkom. De kerkzaal vormt een oase van rust in de dagelijkse drukte van de Haarlemse binnenstad. Daarbij is er voor wie dat wil de mogelijkheid om een kaarsje te branden. Ook zal organist Marco bij de Vaate een aantal malen spelen op het Ahrend en Brunzema-orgel, dat tot de top-orgels in Nederland behoort.

Beeld: Anke van der Meer