Vier winnaars Right Livelihood Award 2024

Vier winnaars Right Livelihood Award 2024

Ik ben geabonneerd op een aantal nieuwsbrieven die zich richten op nieuws dat minder gedeeld wordt in Nederland, met een grotere focus op Azië, Afrika, en Zuid-Amerika. Twee van mijn favorieten zijn The Continent met nieuws uit Afrika en What happened last week van een Duitse journaliste die expliciet dingen deelt die zij mist in Duitse kranten. Ook deelt ze altijd muziek, films, boeken, podcasts en meer.

Right Livelihood Award staat al jaren bekend als de alternatieve Nobelprijs, met een nadruk op inspanningen die over het hoofd gezien worden. In 1980 heeft de Zweeds-Duitse filantroop, journalist en postzegelverzamelaar Jakob van Uexkull deze prijs in het leven geroepen om projecten die ‘een diepgaande impact hebben op hun gemeenschappen en het wereldtoneel’ onder de aandacht te brengen. Hij stelt verder: ‘Hun onwrikbare toewijding om zich uit te spreken tegen krachten van onderdrukking en uitbuiting, terwijl ze zich strikt houden aan geweldloze methoden, resoneert ver buiten hun gemeenschappen.’

Ik wil u wijzen op deze geweldige projecten omdat ze resoneren met onze idealen als vredeskerk en duurzame kerk.

Dit jaar zijn vier prijswinnaars bekendgemaakt:

Joan Carling, een Filipijns activiste die zich jarenlang heeft ingezet voor de rechten van inheemse bewoners. Haar werk is begonnen in de Filipijnen maar heeft een wereldwijd bereik gehad. Ze ondersteunt inheemse initiatieven voor verduurzaming. Niet alleen heeft ze vervuilende projecten kunnen stoppen, ook heeft haar werk grote invloed op de VN.

Issa Amro, een Palestijn uit Hebron. Zijn organisatie heet Yough Against Settlements. Deze documenteert de mensenrechtenschendingen van illegale Israëlische settlements op een niet gewelddadige manier. Hun aanpak heeft andere steden geïnspireerd om ook dit geweldloze protest op te pakken. Hebron heeft veel militaire checkpoints, waardoor het leger controle heeft over de beweging van alle mensen, ambulances, zelfstandig ondernemers etc., waardoor ze veel mensen kunnen dwarszitten.

Anabela Lemos en de organisatie Justiça Ambiental! hebben de award ontvangen voor hun werk in Mozambique, waar zij vechten tegen megaprojecten die lokale gemeenschappen en ecosystemen bedreigen. Met hun activisme voor de bescherming van de natuur, mensenrechten en tegen uitbuiting staan ze op tegen grote coöperaties.

Nummer vier is Forensic Architecture, een onderzoeksgroep uit Londen die data modeling en ruimtelijke analyse gebruikt om onderzoek te doen naar schendingen van mensenrechten en milieuvervuiling. Hun werk wordt gebruikt in rechtbanken over de hele wereld. Met duidelijk bewijs hebben zij kunnen helpen met het beschermen van de rechten van mensen in het VK, Duitsland, Namibia en andere landen.

Ik vind het prachtig dat Right Livelihood Award aandacht vraagt voor deze initiatieven die duurzaamheid, vrede, mensenrechten en niet gewelddadig verzet in de spotlight zetten. Wat mooi om te zien hoe er wordt gewerkt aan een mooiere, rechtvaardigere en schonere wereld!

Tekst: Franka Riesmeijer
Beeld: Right Livelihood Awards