Harlingen: studiedag Vreugde van de Bergrede

21 november 2024
10:30 - 15:00
studiedag
Doopsgezinde kerk, Zoutsloot 50, Harlingen
Harlingen: studiedag Vreugde van de Bergrede

Waarom vieren we niet de onderwijzingen die Jezus heeft gegeven, zoals die samengebracht zijn in de Bergrede? Kom naar de studiedag voor voorgangers en predikanten in doopsgezinde gemeenten, op 21 november in Harlingen.

In verschillende gemeenten is al een voorzichtig begin gemaakt met een vierdag Vreugde van de Bergrede op zondag Laetare: de vierde zondag in de veertigdagentijd, midden tussen de dag dat wij de doop van Jezus vieren, het begin van zijn openbare optreden, en de dagen van Pasen waarop wij zijn lijden, sterven en opstaan vieren. Laetare betekent ‘verheug je!’. Laten wij ons verheugen over wat wij met de Bergrede ontvangen hebben. Daarom hopen wij dat alle gemeenten deze dag in hun dienstrooster zullen opnemen.

Sinds mei 2022 zijn er verschillende studiedagen geweest waarop een aantal voorgangers zich boog over de Bergrede en zich verdiepte in de vele verwijzingen naar de Thora, maar ook naar de psalmen en de profeten. Samen studeerden we op de tekst om elkaar te inspireren om in de gemeente waar we op zondag Laetare voorgaan, op een feestelijke wijze iets te doen met waardoor wij zelf geraakt en gevoed worden: de onderwijzingen uit de Bergrede. Machteld van Woerden voorziet ons steeds van een gedegen vertaling van de te bespreken perikoop en van exegetische aantekeningen daarbij. We werken in de vorm van een leerhuis, waarbij Johannes van der Meer als gespreksleider optreedt. Uiteindelijk zijn wij op deze manier allen zowel leraar als leerling. Een nieuwe traditie heeft net als jong zaaigoed tijd, liefde en aandacht nodig om te groeien. Daarom nodigen we allen die voorgaan in de doopsgezinde gemeenten van harte uit voor de volgende studiedag in november.

Opgeven via info@ads.nl


Oproep van: Louise Pondman, Wiske Beuker, Johannes van der Meer en Alfred van Wijk.