Doopsgezinden zitten overal. Vervolgingen dwongen vaak hun heil elders te zoeken. Sommige oude kaarten bieden een fascinerend overzicht van de vluchtroutes van doopsgezinden.
Nederlandse doopsgezinden vormen een uitzondering op de regel. Vanaf de zestiende eeuw waren zij thuis in de Republiek en hadden zij weinig reden Nederland te verlaten. Toch stempelde het besef vreemdeling te zijn de doopsgezinde mentaliteit. Het ging dan om geestelijk vreemdelingschap. Het besef van kerkvader Augustinus dat de mens op deze aarde een pelgrim was op weg naar een beter vaderland, stempelde zo generaties doopsgezinden.
Datzelfde besef is nu als een contrapunt in onze liberale consumptiemaatschappij en op die manier misschien bruikbaar. In deze editie van het Vrijzinnig Leerhuis verkennen we de bruikbaarheid van het concept vreemdelingschap aan de hand van een film over doorgeschoten consumentisme en aan de hand van oude teksten.
Mirjam van Veen is hoogleraar Geschiedenis van het doperdom en aanverwante stromingen. Zij publiceerde onder andere over de geschiedenis van religieuze migratie en leidde een groot onderzoeksproject over dat thema.
De kosten voor het Vrijzinnig Leerhuis bedragen € 185,- p.p. per bijeenkomst. Dat is het tarief voor de cursus, een overnachting op een één-persoonskamer, ontbijt, lunch, diner, koffie/thee en de verblijfsbijdrage.