Comforters voor Oekraïne maken

Comforters voor Oekraïne maken

Het transport met comforters en tassen is onderweg naar Jordanië. Verwacht wordt dat het daar op 5 december aankomt! Graag willen we jullie informeren over de nieuwe plannen.

Zoals bekend is de situatie in Oekraïne niet goed. Er is behoefte aan van alles, vooral nu de winter voor de deur staat. Door de aanhoudende beschietingen en raketaanvallen zijn de netwerken voor energie en gas voor verwarming op veel plaatsen uitgevallen.

EMRO, de samenwerking tussen de doopsgezinde hulporganisaties van Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Nederland wil graag hulp bieden. Er wordt gewerkt aan het leveren van generatoren voor schuilplaatsen (shelters), plekken waar mensen samenkomen. Er worden kleine (hout)kachels aangeschaft. En het wordt mogelijk om comforters te sturen.

We willen jullie hierbij vragen om de comforters de komende maanden te bestemmen voor Oekraïners.

Tussen 15 en 20 januari worden de comforters die klaar zijn verzameld, waarna ze via Duitsland naar Oekraïne gebracht zullen worden. Ook al heeft elke groep er maar één of twee klaar, ook dat helpt mensen in Oekraïne al. 

Een paar aandachtspunten:

Deze comforters mogen gemaakt worden met dikkere fiberfill: 200 gram. Fiberfill van deze zwaarte is per rol van 25 meter te bestellen via Joan’s schuimrubber/Schuimrubber betaalbaar. Natuurlijk kun je ook eerst de oude fiberfill opmaken.

  • Let op de dikte van het katoenen garen om de platte knopen te maken. Graag dik haakgaren gebruiken. Het dunne is te kwetsbaar.
  • Knip de touwtjes niet te kort af (ze gaan dan gauw los) en laat de touwtjes niet te lang (in verband met vuil). Een lengte tussen 2-2,5 cm is goed.
  • Gebruik goede katoenen lappen, geen stretch, badstof, voering of andere glimmende stof. 

Het klinkt streng. Toch willen we hier de nadruk op leggen. Want het is jammer als naden of knopen losgaan, zodat de comforters onbruikbaar worden. We volgen hierbij de regels op grond van ervaringen van MCC Amerika/Canada. 

Mochten er nog vragen zijn, neem dan contact op met ons:

Marjan Huisman en Jeannette Stenvers via comforters@doopsgezind.nl