Adventskalender 2022: Het wordt licht

white pillar candle on brown wooden table

‘Advent – de vier weken voor het kerstfeest – valt in het donkerste en koudste jaargetijde. Licht en warmte zijn niet vanzelfsprekend. Daarom kozen we voor de adventskalender bijbelteksten en foto’s bij het thema: Het wordt licht’. Dat zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG).

‘Duisternis en kou houden ons meer dan in eerdere jaren bezig’, aldus Anne-Mareike. ‘Letterlijk, omdat kosten voor licht en warmte de pan uitrijzen, en figuurlijk omdat de ontwikkelingen in de wereld ons angstig kunnen maken. Voor de mensen in de bijbel was dat niet anders. We lezen over persoonlijke en politieke crises, over oorlog en ziekte. Toch stelt de bijbel daar één belangrijk woord tegenover: ‘licht’. Van het eerste tot het laatste hoofdstuk lezen we dat Gods licht het wint van de duisternis. De adventskalender straalt die hoop uit, ondersteund door schitterende foto’s.’

De kalender bevat elke dag een natuurfoto, een bijbeltekst met toelichting en een vraag om de dag mee in te gaan. Hij is gratis aan te vragen via dit bestelformulier.

Adventsproject ‘Ik kan niet wachten’ van Bijbel Basics
Het thema van het Bijbel Basics-adventsproject voor kinderen van 4-12 jaar is: ‘Ik kan niet wachten’. Anne-Mareike Schol-Wetter: ‘Advent is een tijd van verwachten, maar wát verwachten we eigenlijk? En waarop wachtten de mensen uit de bijbel? In dit project ontdekken kinderen hoe sterk mensen in de tijd van Jezus verlangden naar een messias. En dat wij in onze tijd ook uitzien naar het moment waarop Gods vrede overal werkelijkheid wordt.’

Voor gebruik thuis is er een adventsposter met 29 stickers en een adventsboekje. Iedere dag van advent plak je een sticker op de poster en ontdek je welke bijbelse personen wachtten op de vervulling van Gods belofte. Voor gebruik in de kerk is er een soortgelijke poster. Het projectmateriaal is gratis te downloaden via bijbelbasics.nl, de adventsposter en het boekje zijn hier te bestellen.