Monumentenweekend 9 en 10 september: ‘Levend erfgoed’

9 september 2023
10:00 - 17:00
Rondleiding
Doopsgezinde kerk, Doniawei 34, Damwoude
Monumentenweekend 9 en 10 september: ‘Levend erfgoed’

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland voor iedereen gratis toegankelijk. Open Monumentendag 2023 zal plaatsvinden op zaterdag 9 en zondag 10 september, onder het thema Levend Erfgoed. Levend erfgoed is immaterieel erfgoed. Het zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.

Als leden van de doopsgezinde broederschap zijn ook wij ‘levend erfgoed’. Gemeente-zijn zit niet in de stenen van onze vermaningen, maar dat zijn wij. Wij zijn de levende stenen en geven onze gemeenten een stem en een gezicht. Wij maken de opdracht van gemeente-zijn zichtbaar zoals beschreven in 1 Petrus 2,5: ‘…en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken…’

Zaterdag 9 september zetten de vijf doopsgezinde vermaningen te Damwâld, De Westereen, Dokkum, Buitenpost en Feanwâlden hun deuren open. 

Er is een fietsroute uitgezet die langs de vermaningen gaat. Deze is in iedere gemeente beschikbaar tegen kostprijs. Er is een stempelkaart bij die u in iedere gemeente die u bezoekt kunt laten stempelen. De fietstocht is ongeveer 50 km lang en kan vanuit iedere gemeente gestart worden. 

Met de auto langs de vermaningen rijden is ook mogelijk, maar daar is geen speciale route voor uitgezet. 

In iedere gemeente is koffie/thee/soep te koop. De vermaningen zijn open van 10.00 – 17.00 uur.