Feestelijke opening Tsjerkepaad

24 juni 2023
14:00
Rondleiding
Martinikerk, Oosterend
Feestelijke opening Tsjerkepaad

‘Kerk als plaats van ontmoeting.’ Met dat thema openen zeker 240 kerken in Fryslân vanaf 1 juli hun deuren op de zaterdagmiddag tussen 13.30 en 17.00 uur. Tot en met zaterdag 9 september is iedereen van harte welkom om te genieten van erfgoed, kunst, stilte, rust, meditatie én… mooie ontmoetingen.

‘Kerken zijn gebouwen die onmiddellijk de aandacht trekken. De toren wijst omhoog, als een vingerwijzing naar de hemel. Vaak is over de bouw jaren gedaan. Met heel veel toewijding is geprobeerd een prachtig huis te bouwen waarin mensen uitgenodigd worden voor de ontmoeting met God en met elkaar’, zegt Gerrit Groeneveld.

De voorzitter van Tsjerkepaad hoort al jaren van gasten dat het betreden van een kerkgebouw anders is dan dat van andere gebouwen. ‘Je komt in een ruimte waar je tot inkeer en op verhaal kunt komen.’ Voor Tsjerkepaad komt daar nog bij dat iedere zomer honderden vrijwilligers zich inspannen om bezoekers een gastvrij onthaal te geven. Vaak met iets te drinken of iets lekkers, en altijd met oprechte interesse in het verhaal van hun gast.

Dat vindt ook Gerdien de Bruijn uit Brakel, die al sinds 2005 jaarlijks naar Fryslân komt op ‘op Tsjerkepaad’ te gaan. ‘Je komt eigenlijk altijd tot een écht gesprek, met medegelovigen of juist met mensen die niets met het geloof hebben, maar zich wél verbonden voelen met het kerkgebouw in hun dorp of stad. Ze hebben ook meestal mooie verhalen.’

Selfiewedstrijd
De Bruijn was in 2022 winnaar van de eerste selfiewedstrijd van Tsjerkepaad. Ook dit jaar liggen er mooie prijzen klaar voor de bezoeker die zichzelf op een zo creatief mogelijke manier fotografeert in of bij één van de kerken en die foto deelt via Instagram, Facebook of Twitter.

Seizoensopening in Oosterend
Op 24 juni wordt het Tsjerkepaad-seizoen officieel geopend met een feestelijke bijeenkomst in de Martinikerk in Oosterend / Easterein. Iedereen is om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur) van harte welkom om te genieten van muziek van het koperensemble van fanfare Wilhelmina, zang van Tetsje van der Kooi en een presentatie over het bijzondere doksaal (uit 1554) in de kerk. Uiteraard wordt er ook van alles verteld over de activiteiten die deze zomer op stapel staan.

Een groot aantal deelnemende kerken biedt iets extra’s naast de openstelling, variërend van een expositie tot een torenbeklimming of een rondleiding door het dorp of over het kerkhof. Tsjerkepaad zelf organiseert onder meer een fietstocht met gasten uit Ost-Friesland (1 juli), een tegenbezoek aan de Kirchturmtour in de regio Krummhörn (2 september) en de jaarlijkse orgelfietstocht met Organum Frisicum (29 juli).

Ook doet de stichting mee aan de Landschapstriënnale, die beoogt een impuls te geven aan het Waddengebied in de maand september. Kerken in de regio’s noordwest en noordoost doen daarin mee als plaats van ontmoeting. In de aanloop hiernaar worden tijdens Tsjerkepaad in de regio Noordwest-Fryslân drie rondjes ‘kunst en muziek’ georganiseerd. In de regio noordoost zijn in dit verband drie fietsroutes gemaakt.

Een overzicht van alle deelnemende kerken en de activiteiten staat op www.tsjerkepaad.nl. Het is verstandig om voorafgaand aan een bezoek deze site even te raadplegen, want niet alle kerken doen iedere week mee en soms meldt een gebouw zich voor een zaterdag af, bijvoorbeeld vanwege een huwelijks- of uitvaartdienst.