Vredesweek 2023

Vredesweek 2023

Voor doopsgezinden is vrede altijd een belangrijk thema. De jaarlijkse Vredesweek, geïnitieerd door PAX, is voor veel gemeenten dan ook aanleiding om met dit thema aan de slag te gaan. Er worden overal activiteiten georganiseerd over vrede, in het bijzonder onder het thema van de Vredesweek dit jaar: ‘(On)vrede, democratie onder druk’.

PAX zegt hierover: ‘Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten.  

In Nederland geloven we graag dat wij die zaken op orde hebben. Maar onze democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Conflict, haat en geweld liggen dagelijks op de loer en als we eerlijk naar de stand van zaken kijken zien we dat het systeem in Nederland piept en kraakt onder structureel onrecht, dat de verdeling van macht scheef is en dat het sociale weefsel dat onze samenleving bij elkaar houdt, afbreekt. 

Wij weten als geen ander welke gevaren op de loer liggen als machtsverhoudingen steeds verder uit balans raken, en mensen het vertrouwen in instanties en elkaar kwijtraken. En daar moeten we iets mee. Want hoe kunnen we in buitenlandse conflictgebieden aan vrede en veiligheid bouwen, als de basis waarop ons eigen land is gebouwd op haar grondvesten staat te schudden?’ 

Wilt u meer weten over het thema en over de Vredesweek? Kijk op de website van PAX.

Wilt u meer weten over de activiteiten van doopsgezinde gemeenten en instellingen in het land? Kijk dan in onze agenda voor alle activiteiten of klik hieronder op een van de uitgelichte activiteiten in de lijst.

Lezing: Ik blijf pacifist. En jij? Groningen
(On)vrede en nu? Hilversum
Pan Y Paz, brood en vrede (uitdelen)Haarlem
VredesbeursDen Haag
Oecumenische vieringAalsmeer
Vredesweek 2023

Website van PAX