Vredesweek

focus photography of woman hand with peace sign

Vrede is niet vanzelfsprekend. Alhoewel meerdere generaties in de gelukkige omstandigheid zijn dat ze in Nederland in vrede opgegroeid zijn, is de bedreiging van die vrede dagelijks voel- en zichtbaar. Van 17 t/m 25 september 2022 vindt de nationale Vredesweek plaats met als thema ‘Generatie Vrede’. Deze wordt georganiseerd door PAX. Tijdens deze week worden er verspreid over het hele land activiteiten georganiseerd rondom het thema.

‘Generatie Vrede’ verenigt hen die in actie willen komen voor vrede, door alle grenzen en generaties heen. PAX gaat al jaren voorop in de strijd voor vrede. Zij bouwt samen met vredesactivisten aan een wereld vol vrede. Ze geloven dat die toekomst begint met een sterke democratie, geweldloos verzet en oprechte ontmoetingen tussen mensen om conflict te voorkomen. Onderwerpen die doopsgezinden niet vreemd zijn. In een aantal doopsgezinde gemeenten vinden activiteiten plaats in de vredesweek. In de aanloop er naartoe zullen we via onze website en onze sociale media aandacht besteden aan initiatieven bij die gemeenten en zullen we informatie delen om te inspireren en te verbinden.

Wanneer je zelf iets wilt organiseren binnen jouw gemeente kun je ook inspiratie opdoen op de website van PAX. Daar vind je downloads rondom het thema en een overzicht van alle activiteiten die aangeboden worden die week. Van wandelingen tot een filmfestival, van essays tot posters, van vredesdiensten tot debatten, het aanbod is breed en divers. Je kunt er ook je eigen activiteiten aanmelden, zodat ze op het landelijke programma komen.

Ds. Annegreet van der Wijk, predikant van de DG Bussum-Naarden, werd in een plaatselijk televisieprogramma geïnterviewd over de Vredesweek:

Annegreet van der Wijk bij GooiTV

Voor meer informatie over de vredesweek kijkt u hier. Wil u weten wat er in andere gemeenten te doen is? Bekijk het in de lijst hieronder: