Collecte: Community Peacemaker Teams

Collecte: Community Peacemaker Teams

‘Bevrijd de gevangengenomen overlevenden van vissersboot Adriane, die gezonken is op 14 juni 2023 voor de kust van Pylos, Griekenland.’

Het schip had 750 mensen aan boord, waarvan 104 mensen zijn gered. Slechts 82 lichamen zijn gevonden. De Griekse kustwacht heeft deze mensen niet alleen aan hun lot overgelaten, ook heeft de kustwacht hulpvaardige zeilers verhinderd hulp te bieden en mensen van boord te halen. Op 13 september hebben veertig overlevenden een claim ingediend bij de Griekse zeevaartautoriteiten voor het nalaten van het bieden van hulp aan een boot in nood. Van de 104 overlevenden zijn negen mensen door de Griekse politie gearresteerd en schuldig bevonden aan mensensmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie, en het laten kapseizen van de boot met vele verdrinkingen tot gevolg. Deze negen mensen worden door zeven ervaren en betrokken advocaten bijgestaan.

Momenteel zitten meer dan tweeduizend mensen in Griekenland gevangen voor het zogenaamd smokkelen van mensen. De Griekse autoriteiten proberen op deze manier de overtochten met gammele bootjes te ontmoedigen. Helaas trekken de échte, zowel Turkse als Egyptische als Libische smokkelaars zich daar niets van aan. Zij kunnen hun gang gaan en worden niet door hun eigen politie gearresteerd.

Het CP-team AMS (Aegean Migrant Solidarity) op Lesbos bezoekt de gevangenen en onderhoudt contact met hun families. Dat is van onbeschrijfelijke waarde. Het team vraagt financiële ondersteuning om goede advocaten te kunnen aantrekken voor deze ten onrechte gecriminaliseerde gevangenen. Op dit moment gaan de echte smokkelaars vrijuit en worden migranten gevangen genomen. Dat is de omgekeerde wereld.

U kunt het werk van CPT steunen, door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL19 ABNA 0243 4938 86 t.n.v. Algemene Doopsgezinde Sociëteit te Amsterdam, o.v.v. ‘CPT’. U kunt ook direct doneren via de QR-code hieronder.

De mensen van wie het e-mailadres bekend is bij de ADS ontvangen op dinsdag 30 april een betaallink via Kerkaccept.

Collecte: Community Peacemaker Teams

Doneer direct via de QR-code