Collecte: Community Peacemaker Teams

Collecte: Community Peacemaker Teams

Terwijl Europa zijn hart en grenzen opent voor vluchtelingen uit Oekraïne, is de realiteit op Lesbos schrijnend anders. Nederland werkt als lid van de EU mee aan dit beleid.

N. is 25 jaar en probeerde op 7 november 2020 Lesbos te bereiken in een rubberbootje met nog 23 anderen. De families waren gevlucht uit Afghanistan, op zoek naar veiligheid. Bij Samos komt de boot in de problemen. De Griekse kustwacht wordt gealarmeerd, maar doet niets. N.’s zoon van zes en een hoogzwangere vrouw slaan overboord. Ze worden de volgende dag op de rotsen gevonden. De vrouw overleeft het en bevalt drie dagen later van een gezond kind. Voor het zoontje van N. kwam hulp te laat.

Ondanks de verslagenheid wegens de dood van zijn kind, en zijn eigen ervaring bijna te zijn verdronken, werd de 25-jarige N. gearresteerd. Pas na druk door zijn advocaat en de UNHCR mocht N. zijn zoon zien en het lichaam identificeren. Hij werd in voorarrest genomen, en als eerste asielzoeker ooit werd hem ten laste gelegd dat hij het leven van zijn kind in gevaar had gebracht. Hier staat tien jaar gevangenisstraf op.

N.: ‘Ze waren erg hardvochtig. Ik had mijn zoon verloren. Hij was verdronken. Daarbij arresteerden ze me en brachten ze me naar de gevangenis. Ze zeggen dat de wet dat voorschrijft. Dit kan niet in de wet staan. Dit is inhumaan. Dit moet illegaal zijn. Gaan ze mij echt de dood van mijn zoon in de schoenen schuiven? Hij was alles wat ik had. Hij was de reden dat ik hier naartoe kwam.’

Op de grafsteen van het jongetje staat: ‘Het was niet de zee, het was niet de wind, het was beleid en angst’.

Christian Peacemaker Teams is sinds 2015 actief op Lesbos, met het programma Aegean Migrant Solidarity. CPT-Nederland financiert dit programma, in samenwerking met DMFK (Deutsches Mennonitisches Friendenskomitee). Een studiereis staat gepland van 6 tot en met 14 september 2023. Info via coördinator María León Olarte.

Wij danken u hartelijk voor uw steun! Wil u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over CPT? Schrijf u dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Voor meer informatie of presentaties, raadpleeg onze coördinator María Leon Olarte: post@cptnederland.nl

U kunt doneren op rekeningnummer NL11 TRIO 0379 2771 15 t.n.v. st. Christian Peacemaker Teams Nederland te Deventer of via https://www.cptnederland.nl/doneer (vermeld bij uw donatie dat het om Lesbos gaat). U kunt uw gift ook overmaken op: NL19 ABNA 0243 4938 86 t.n.v. Alg. Doopsgez. Sociëteit te Amsterdam, inzake ‘CPT’.

U kunt gemakkelijker geven door de QR-code te scannen met de camera-app van uw telefoon. Mensen waarvan het e-mailadres bekend is bij de ADS hebben op dinsdag 4 april een persoonlijke mail met een betaallink gekregen via KerkAccept.

Collecte: Community Peacemaker Teams

Scan de QR-code om direct een donatie te doen