Doopsgezinden in het ND

Doopsgezinden in het ND

Maandag 24 juli verscheen een artikel over de doopsgezinden in Nederland in het Nederlands Dagblad. Het is een onderdeel van een zomerserie van de krant over kleine geloofsgemeenschappen in Nederland. In het artikel komen Machteld Stam (directeur van de ADS) en Tori Kelly (lid van de DG Leeuwarden) aan het woord. Over mogen zijn wie je bent en schuilkerken.

‘Wat geloven de doopsgezinden eigenlijk? Op die vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. ‘Bij de doopsgezinden worden geen stelligheden verkondigd. Wij zeggen nooit: “Het hoort zo.” Wat iemand gelooft, mag hij zelf omschrijven’, vertelt Machteld Stam. Ze is directeur van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS), waar zo’n honderd doopsgezinde gemeenten in Nederland lid van zijn. De vrijheid om te geloven wat je wilt is een belangrijk kenmerk van de doopsgezinden. Stam: ‘Onze grondslag is de Bijbel, maar hoe je de verhalen interpreteert en hoe je naar God en Jezus kijkt, dat beschrijft elk doopsgezind lid in een eigen belijdenis.’ Het betekent dat er binnen de doopsgezinde kerken afwijkend kan worden gedacht over allerlei onderwerpen. ‘Dat is juist mooi en verrijkend’, vindt Stam. ‘We bevragen elkaar, zonder veroordeling.’’

Als u het hele artikel wil lezen kan dat via de website van het Nederlands Dagblad via onderstaande link (met inlog). Of u koopt de krant van maandag 24 juli in de plaatselijke kiosk.

Website Nederlands Dagblad

Klik hier voor het hele artikel