Progressief Jodendom in Nederland

Progressief Jodendom in Nederland

Op de website van de Commissie Doopsgezinden-Jodendom schrijft Tea Rienksma over progressief Jodendom in Nederland.

‘Van de ongeveer twaalf miljoen Joden in de wereld is de overgrote meerderheid geen lid van een religieuze organisatie. In Nederland wonen circa 40.000 joden van wie ongeveer 8500 zijn aangesloten bij een religieuze organisatie. Het orthodoxe Jodendom is naar de buitenwereld toe het meest zichtbaar. Niet in de laatste plaats door de beelden in de media, zoals beelden van orthodoxe rabbijnen tijdens belangrijke herdenkingsmomenten en op joodse feestdagen, afbeeldingen in boeken en op schilderijen van bijvoorbeeld Chagall, Rembrandt, en foto’s van joodse begraafplaatsen.
Het liberale Jodendom is minder zichtbaar, maar vormt een belangrijk onderdeel van het joodse religieuze leven in ons land. Bij het Nederlands Verbond van Progressief Jodendom zijn tien liberale gemeenten aangesloten en zijn tien liberale rabbijnen (vr. en m.) verbonden met een of meerdere van deze gemeenten.
Daarnaast kent ons land nog twee zeer vrijzinnige joodse gemeenten, Beth Ha Chidoesh in Amsterdam en Beth Ha Tsifon in Delft. Deze worden noch door de orthodoxe, noch door de liberale rabbijnen erkend….’

Voor het hele verhaal kijkt u op de website van de Commissie Doopsgezinden Jodendom

Beeld: Victoria Strukovskaya