‘Veiligheid opnieuw doordenken’

‘Veiligheid opnieuw doordenken’

Zaterdag 14 september werd het boek Veiligheid opnieuw doordenken gepresenteerd, van de Werkgroep Inclusieve Veiligheid. Een aftrap van de Vredesweek met nieuwe ideeën om te werken aan vrede. Een boek met absolute toekomstmuziek, een stappenplan voor vrede in de hele wereld. Als Nederland zich bewapent biedt dat een gevoel van (schijn)veiligheid voor ons land, maar conflict elders. De wereld wordt pas veilig als iedereen veilig is. 

Werkgroep Inclusieve Veiligheid heeft naar aanleiding van een Duits onderzoek de situatie hertaald naar Nederland. Stap voor stap zet zij een wereld op waar het militaire idee van veiligheid wordt omgezet naar niet militaire interventies. Het is een ideaalbeeld, nu beginnen en vrede in 2045. Een mooi verhaal, maar is het haalbaar? U kunt het boek bestellen via www.kerkenvrede.nl of door een e-mail te sturen naar secretariaat@kerkenvrede.nl en zelf oordelen.

Landelijk waren veel mensen van de vredesbeweging aanwezig, zo ook een hele groep doopsgezinden. Onze functionaris Vrede en Duurzaamheid Iris Speckmann vindt dit een goede aanzet voor gesprek, en onze coördinator Jeugd- en Jongerenwerk Franka Riesmeijer heeft aangedrongen op het betrekken van jongeren bij deze discussie, want het gaat juist hen aan. 

tekst: Iris Speckmann en Franka Riesmeijer