Bij het jaarthema: De Kloof

Jaarthema 'Wereld van Verschil'

In de laatste aflevering van de serie Sander en de Kloof is de kloof wel heel duidelijk. Met een adviseur van het ministerie staat presentator Sander Schimmelpenninck bij een brug. De brug verbindt het centrum van Den Haag met de Schilderswijk. ‘Daar in die torens (ministeries) wordt heel veel beleid gemaakt, dat over de mensen in de huizen aan deze kant gaat (Schilderswijk). Maar de twee kanten komen nooit echt samen. Laatst ging er iemand klassen af om te praten over gezond eten. De dame stond met een broccoli te zwaaien, zich niet realiserend dat er op dat moment kinderen in de klas zaten die niet hadden ontbeten.’

Sander Schimmelpenninck met adviseur van het ministerie Tim ’s Jongers bij de brug

Sander en de Kloof begint met een shot van het kasteel waar presentator Sander Schimmelpenninck zelf is opgegroeid. Hij maakt zich zorgen over de kloof tussen arm en rijk in Nederland. Hij spreekt met zijn vrienden en ouders, en onderzoekt aan de hand van de verhalen van mensen hoe erg de kloof is en wat er aan te doen is.

In zes afleveringen onderzoekt hij vanuit zijn eigen achtergrond onder meer de woningmarkt en de zorg. Hij laat zich bevragen en wijzen op zijn eigen hypocrisie. Zelf komt hij uit een heel goed nest en heeft een huis in Amsterdam dat hij aanhoudt voor de huurinkomsten. Hij slaat de grote erfenis van zijn ouders niet af. Sander durft kwetsbaar te zijn en laat zich raken. Hij wordt in een volledig beschimmelde sociale huurflat echt boos dat de woningbouwvereniging daar niets aan doet. Als hij met de bewoner praat over haar budget van 30 euro per maand en een binnengekomen rekening van de dokter van 60 euro, biedt hij met overslaande stem aan die te betalen.

Sander en de Kloof geeft een heel goed beeld van de reële kloof in de samenleving en wat die veroorzaakt. ‘Waarom wordt elke euro waar je voor werkt zo zwaar belast en elke euro die je zomaar krijgt, niet?’ De belasting op vermogen is nihil, de belasting op werk is hoog. De beelden zijn niet nieuw, we kennen allemaal mensen in sociale huurwoningen met achterstallig onderhoud. Ook kennen we de mensen in de villawijken. En we kennen zelfs de excessen van particuliere scholen en particuliere zorginstellingen met zwembad. Nog nooit kwam de maatschappelijke kloof zo goed in beeld. Als Sander door de afleveringen heen, samen met een systeemtherapeut, met Playmobil de kloof en alles daaromheen in beeld probeert te brengen, wordt er veel duidelijk. Aan de ene kant van de kloof staan mensen naar de overkant te kijken. Aan de andere kant staan mensen vooral naar elkaar te kijken. De kloof wordt groter en groter.

Die kloof en hoe die te overbruggen: daar moet het over gaan.

Sander en de Kloof. Uitgezonden bij de NPO, begin 2022. Terug te zien via NPOstart.