Regiobijeenkomst Veilig Jeugdwerk

Regiobijeenkomst Veilig Jeugdwerk

Veilige Kerk helpt kerken huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag te (h)erkennen, voorkomen en aanpakken. Heel belangrijk, want juist in kerken gaan we ervanuit dat we elkaar kunnen vertrouwen en elkaar kunnen aanspreken als er iets misgaat. Hoe zorgen we voor afspraken met elkaar, zodat dit vertrouwen gewaarborgd kan worden?

Jongeren zijn een bijzondere groep. Ze zijn zichzelf nog aan het ontdekken. Erbij horen en leuk gevonden worden zijn belangrijk. Ze leven met technologie op een manier die oudere generaties niet kunnen doorgronden. Het is een groep die daardoor ook kwetsbaar is. Daarom organiseert Veilige Kerk regiobijeenkomsten om jeugdwerkers, predikanten en vrijwilligers te helpen om deze jongeren te helpen. Ik bezocht de bijeenkomst in Utrecht, maar er komen nog drie bijeenkomsten aan, namelijk op 15 mei in Dordrecht, 19 mei in Roden en 22 mei in Zwolle.

Een paar belangrijke punten van de bijeenkomst wil ik graag met iedereen delen. De avond begon met simpele feiten: de helft van de jongeren geeft aan nooit thuis, op school of in de kerk te praten over seksualiteit. Een op de vijf mensen is slachtoffer van huiselijk geweld en eenzelfde percentage is slachtoffer van seksueel geweld. Het is belangrijk dat we woorden kunnen geven aan ervaringen die jongeren al hebben. Door het bespreekbaar maken op een goede manier kunnen we ze een veilige plek geven om vragen te stellen en zorgen te delen.

Door het bespreekbaar te maken creëer je een veilige plek

Als je een groep begeleidt, organiseer dan een avond over hoe je met elkaar om gaat. Grensoverschrijdend gedrag is beter te bespreken als je met een groep samen een gedragscode hebt. Wat zijn voor ons grenzen, regels en gedragingen waar we het met elkaar over eens zijn? Bespreek dit openlijk met ze én laat ze deze gezamenlijke gedragscode ondertekenen. Daardoor kan je ook teruggrijpen op “dit hebben we met elkaar afgesproken, zo gaan we met elkaar om.”

Het herkennen van grensoverschrijdend gedrag is niet genoeg, we moeten erop reageren. Er zijn verschillende manieren van reageren, waarvan de een niet beter is dan de ander. Soms wil je gelijk ingrijpen, soms is het beter om even af te wachten en er later in een kleinere setting op terug te komen, soms is het genoeg om de groep af te leiden van het gedrag en de aandacht ergens anders op te vestigen. Het is belangrijk om hierover te spreken, met elkaar.

De regiobijeenkomsten zijn van harte aanbevolen! Als je vragen hebt, neem dan zeker contact op met Veilige Kerk via hun website of met jeugdwerker Franka Riesmeijer.

Tekst en Beeld: Franka Riesmeijer

Regiobijeenkomst Veilig Jeugdwerk

Website Veilige Kerk