Zaandam: ‘Zijn wij klaar voor oorlog of voor vrede?’

Zaandam: ‘Zijn wij klaar voor oorlog of voor vrede?’

Op weg naar Advent en Kerst blijft de vraag klinken: ‘Zijn wij klaar voor oorlog of voor vrede?’

De machinerie van polarisatie draait immers overuren. Het lijkt alsof het gemeengoed is geworden bepaalde zelf gedefinieerde groepen aan te wijzen als ‘de vijand’, tegen wie we ons moeten wapenen. Of het nu migranten zijn of inwoners van bepaalde naties. Deze methode van polarisatie kent ook zijn weerslag in de kerkelijke structuren.

Bonhoeffer had in 1934 de kracht een weg te gaan die voor hem en enkele anderen de weg van de grondlegger van de christelijke kerk was: Jezus Christus. In al zijn stukken pleit hij voor een kerk die niet meegaat in de machinerie van polarisatie, maar een kerk die zich klaarmaakt om een weg van vrede te blijven gaan, in plaats van die van veiligheid. Wat een krachtige oproep van Bonhoeffer om de weg van vrede te blijven gaan, in plaats van verdeeldheid te zaaien!

Hij riep op tot een oecumenisch vredesconcilie. De kerkleiders uit die tijd zagen er niets in, maar Bonhoeffer bleef zich ervoor inzetten. Zijn woorden klinken na in de context van vandaag. Mede aan de hand van het artikel van prof. dr. Fernando Enns Zijn wij klaar voor oorlog of zijn wij klaar voor vrede, gaan de deelnemers aan de komende verdiepingsmiddagen hier nader op in.

Iedereen is welkom op de woensdagmiddagen 16 oktober, 20 november en 11 december van 14.00-15.30 uur in het Voorhuys te Zaandam. De middagen staan o.l.v. Margarithe Veen. Voor opgave kunt u mailen naar m.veen@doopsgezindzaanstreek.nl.

Op woensdagavond 15 januari sluiten we de reeks af in gesprek met prof. dr. Fernando Enns. Hij zal deze avond aanwezig zijn in de vermaning van Zaandam.