’t Lam ontmoet: l’Histoire de la France par la Chanson

14 oktober 2022
20:15
concert
't Lam, Breestraat 2, Blokzijl
man in black jacket playing guitar

In 1881 richtte Rodolphe Salis in het Parijse Montmartre de Académie Française de la Chanson le Chat Noir op. Hij noemde het een ‘cabaret artistique’, om het duidelijk te onderscheiden van het varieté zoals dat plaatsvond in bijvoorbeeld de Moulin Rouge, met veel schaars geklede danseressen en professionele ‘windenlaters’.

De liederen die in de ‘Chat Noir’ werden gezongen waren deels oude volksliedjes, deels liedjes over nieuwe onderwerpen: zoals burgermansfatsoen, prostitutie, sociale misstanden, aanklachten tegen machtsmisbruik en oorlog.

Janpieter Boudens (tekst, zang) en Erik Raayman (gitaar) nemen ons – helemaal in de stijl van de ‘Chat Noir’ – mee op een reis door de Franse geschiedenis. De reis in niet chronologisch, maar thematisch. Ze doen dat aan de hand van liedjes van bekende en onbekende auteurs en componisten. Thema’s zijn o.a. kinderliedjes, liefde, strijdliederen, uitbuiting, oorlog en vrede, ouderdom en dood. In de meeste gevallen gebruiken ze de originele Franse teksten (met korte inleidingen, om de tekst goed te kunnen volgen). Een tiental liedjes hebben ze zelf vertaald in het Nederlands.

Janpieter Boudens en Erik Raayman hebben de afgelopen dertig jaar veel kleine chanson-programma’s gemaakt, met daarin eigen werk en bestaande teksten. Erik is professioneel gitarist en componist; Janpieter komt uit het onderwijs, maar heeft zich daarnaast altijd beziggehouden met muziek en theater, zowel uitvoerend als bestuurlijk. Beiden traden in een andere samenstelling al eerder op in ’t Lam.

Praktische informatie:

Reserveren: karin@karinklomp.nl
Adres: ’t Lam, Breestraat 2, Blokzijl
Datum: vrijdag 14 oktober 2022
Tijd: 20.15 uur; entree € 7,50