Nieuw christendom: De Proeverij

31 oktober 2022
13:45 - 21:30
Jacobikerk, St. jacobsstraat 171 Utrecht
Nieuw christendom: De Proeverij

Dans, massage, meditatie, rituelen maken of verhalen vertellen. Ervaar, beleef en proef tijdens De Proeverij tien nieuwe uitingsvormen van het christendom. Tijdens dit interactieve inspiratiefestival kun je je laten inspireren, in gesprek gaan en jouw visie op het christendom van de toekomst creatief vormgeven in een gezamenlijk kunstwerk. De Proeverij wordt gehouden in de Social Impact Factory en de Jacobikerk in Utrecht op maandagmiddag 31 oktober, Hervormingsdag.

De Faculteit Religie & Theologie van de Vrije Universiteit organiseert De Proeverij in samenwerking met de Protestantse Kerk, dagblad Trouw en journalist Pauline Weseman, voorafgaand aan de Protestantse Lezing ’s avonds. Dit event is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar zingeving en een hedendaagse manier van geloven en die daarbij willen blijven putten uit christelijke bronnen, en voor mensen die als professional in een kerkelijke of religieuze setting werken en meer willen weten over vernieuwingen in het christendom.

De Proeverij is de afsluiting van een net zo journalistieke als persoonlijke zoektocht van journalist en religiewetenschapper Pauline Weseman (1972) naar de contouren van de geloofsbeleving en -uitingen van nieuwe gelovigen. Tussen september 2020 en juli 2022 schreef zij hierover zestien reportages en
een beschouwend interview in dagblad Trouw en twee persoonlijke essays en negen interviews in Volzin, magazine voor religie en samenleving. Bezoekers kunnen tijdens De Proeverij nu zelf meemaken en uitproberen wat in de reportages is beschreven. Tien makers uit de serie zijn deze middag vertegenwoordigd.

Alle artikelen zijn nu gebundeld in het boek Ziel zoekt zin, hoe verder als je geloof het niet meer doet, van Uitgeverij Zilt. Het boek wordt tijdens De Proeverij gepresenteerd en is de hele dag te koop. In het boek staan interviews met onder anderen voormalig Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, PopUpKerk-voorman Rikko Voorberg, bijzonder hoogleraar feminisme en christendom Mariecke van den Berg (VU/Radboud Universiteit) en spoken wordartiest Rik Zutphen, alias de Droominee. De reportages gaan onder meer over Dansklooster, Raja Christ Centered Yoga, kunst, duurzame diaconie, klimaatactivisme en waterspiritualiteit. In het tweede deel staan duidende essays van Johan Roeland (VU), Mariecke van den Berg, Joris Vercammen en Johan ter Beek.

De Protestantse Lezing ’s avonds sluit thematisch aan op De Proeverij. In de avond spreken ds. René de Reuver (scriba generale synode) en Annemiek Schrijver (presentator van het tv-programma De Verwondering) over secularisatie, sporen van zingeving in de samenleving, nieuwe vormen van zingeving en welke rol het christendom daarin speelt. De Protestantse Kerk biedt een avondmaaltijd aan voor mensen die zowel proeverij als lezing willen bijwonen.

Voor meer informatie kijkt u hier