Menno Simons-lezing in Bavel

20 november 2022
11:00
Lezing
Het Klooster, Jack van Gilsplein 1, Bavel
Menno Simons-lezing in Bavel

Thema: De betekenis van de doopsgezinde wereldbroederschap voor onze gemeenten
Spreker: Henk Stenvers
Locatie: Het Klooster te Bavel, Jack van Gilsplein 1, Bavel
Datum: Zondag 20 november 2022 om 11.00 uur

In 1525 vonden wij bij ons ontstaan als doopsgezinden in Zürich een aantal geloofskernpunten, die nu nog steeds over heel de wereld worden uitgedragen. Deze kern van onze geloofswaarden waren en zijn: we plaatsen de bijbel in het midden van de gemeente – de woorden van Jezus van Nazareth bepalen de kern van ons geloof – we dopen op belijdenis – we zijn pacifistisch, en meer.

Toch is er een spanningsboog ontstaan tussen deze eerste doopsgezinden in de 16e eeuw en ons in het nu. Wij in Noord-Europa zijn een vrijzinnige liberale geloofsgemeenschap geworden, terwijl Afrika en Azië veel ‘evangelie-kaler’ is geworden. In Europa is onze broederschap krimpende terwijl op andere plaatsen in de wereld de broederschap sterk groeiende is. De vraag is nu wat de groeiende doopsgezinde wereldbroederschap voor ons als krimpende gemeenten in Nederland mag betekenen. Fellowship (broederschap) ervaren wij in onze gemeenten als kernelement; hoe is dit nu gesteld met de fellowship in wereldwijd verband? Een wereldconferentie is een grote ervaring van geloofs-fellowship, terwijl een zondagmorgenviering een kleine ervaring van fellowship mag zijn.

Henk Stenvers is onze inleider voor deze Menno Simons-lezing. Henk is van oorsprong huisarts en was achttien jaar directeur van onze Algemene Doopsgezinde Sociëteit. In 2018 droeg Mennonite World Conference, onze wereldconferentie, hem voor als inkomend voorzitter. Afgelopen zomer is Henk Stenvers tijdens het doopsgezind wereldcongres in Indonesië daadwerkelijk voorzitter van de wereldbroederschap geworden. Als er iemand is die ons helder kan duiden wat de wereldbroederschap voor ons mag betekenen, dan is het wel Henk Stenvers. Henk zal aan de hand van zijn persoonlijke verhaal met ons delen hoe de wereldbroederschap ook voor ons, Nederlandse doopsgezinden, van waardevolle betekenis kan en mag zijn.

Foto gemaakt door Ramon Philippo