Sebo Abels

Sebo Abels

doopsgezinden

Over Sebo Abels:

 

Mijn volledige naam is Sebo Hidde Abels. De naam Sebo komt via een aantal voorouders van Sebo Fockens die in de 16e eeuw in het Oldambt woont en mogelijk afkomstig is van Woldendorp. De naam Abels komt van Jan Abels die in de 17e eeuw op de Veendijk onder Siddeburen woont. Ik ben ge├»nteresseerd geraakt in de cultuurgeschiedenis van mijn voorouders en heb mij om die reden verdiept in de papieren neerslag van de vorige eeuwen en dan met name de tijd voor 1700. De resultaten van dit zoeken zijn te vinden in een viertal publicaties, waarvan twee over de doopsgezinden in het Oldambt en de andere twee over de doopsgezinden in de Groninger Veenkolonie├źn.

 

Gedurende een viertal eeuwen heeft zich er binnen het Oldambt een doopsgezinde gemeenschap bevonden. Zeker is dat deze gemeente al in 1577 bestaat.

 

Van deze Oldambtster doopsgezinde gemeente of/en van de doopsgezinde gemeente in het Wold, eveneens in 1577 reeds bestaand, maken veel van mijn voorouders deel uit. Anderzijds maken een aantal andere voorouders deel uit van de doopsgezinde gemeente Humsterland, reeds functionerend ruim voor 1577.

 

Nadat ik als dertienjarige ben begonnen met het samenstellen van mijn stamboom kan ik na 45 jaar zoeken in archiefstukken het bovenstaande concluderen.

 

Om tot genoemde wetenschap te komen ben ik er na verloop van jaren toe over gegaan de archiefbronnen te doorzoeken en vervolgens alle verschillende akten in het kort in de computer weer te geven. In die kern van de akte staan onder meer alle genoemde persoonsnamen, alle geografische aanduidingen, alle onroerende goederen, alle roerende goederen en verder alles wat nog meer van belang kan zijn.

 

Zo heb ik samen met Tobias Wagenaar bronnenonderzoek verricht in de rechterlijke archieven van Beerta, Nieuwolda Wagenborgen en Midwolda. Deze zijn allen in PDF uitgebracht (Zie PDF-files). Thans zijn we bezig met de rechterlijke archieven van Veendam. Dit is echter een tijdrovende bezigheid.

Contactgegevens:

 

S.H.Abels

Dalweg 12

9464 TE

Eexterzandvoort

The Netherlands

 

0(031)598 468724

www.doopsgezinden.nl

seboabels @ hotmail.com

 

 

 

Bankgegevens:

 

IBAN: NL26TRIO0212436457

BIC:TRIONL2U